ULB houdt volgend academiejaar afstandsonderwijs aan

© PhotoNews
| Lockdown coronavirus: de gesloten ULB-campus.

De coronacrisis zal ook een impact hebben op het volgende academiejaar aan de ULB. Slechts een derde van de lessen zal fysiek plaatsvinden, twee derde gebeurt via afstandsonderwijs.

Dat blijkt uit het relanceplan van de Franstalige Brusselse universiteit dat de krant Le Soir kon inkijken.

De ULB kan niet hernemen alsof er niets is gebeurd, zegt rector Yvon Englert. "In het plan voor het volgende academiejaar gaan we ervan uit dat de zomer het coronavirus niet helemaal zal stoppen. Het is een enorme uitdaging om ons onderwijsmodel aan te passen, opdat een minimum aan sociaal contact mogelijk is zonder de veiligheid van anderen in gevaar te brengen."

Volgens Englert ligt de oplossing in het zogenaamde blended learning, een leervorm die afstandsonderwijs afwisselt met studeren op de campus. "Het is een manier om grote toestromen van duizenden studenten op onze campussen te vermijden. Veilig dus voor de volksgezondheid, maar er zal ook ruimte zijn voor sociaal contact. Fysieke cursussen bieden nu eenmaal voordelen die online lessen niet hebben", legt de ULB-rector uit.

Klassengroepen in drie

Hoe ziet dat er in de praktijk uit? Voor elke module of cursus die een studiejaar volgt, zal slechts een op de drie studenten uitgenodigd worden om aan de lessen deel te nemen op de ULB-campussen. De rest van de klassengroep kan de les op hetzelfde moment ook volgen, maar dan online vanuit zijn kot. De ULB zal de cursussen ook beschikbaar stellen op podcast, zodat ze ook nog later raadpleegbaar zijn.

Het plan voorziet dus in een opsplitsing van klassengroepen in drie delen. Via wekelijkse rotatie zal elke groep kunnen genieten van face-to-face onderwijs, alsook van de ervaring en het sociale contact 'on campus'. Die methode geldt trouwens zowel voor de theoretische cursussen als voor de praktijkvakken. Blended learning vereist ook nieuwe studiemethodes, en dus zullen ULB-studenten steeds vaker de leerstof al op voorhand individueel moeten doornemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?