ULB-wetenschapper werkt mee aan nieuwe Marsrobot van NASA

© PhotoNews
| De campus Solbosch van de Université Libre de Bruxelles (ULB.)

Vinciane Debaille, een wetenschapper aan de Brusselse universiteit ULB, is een van de vijf Europese wetenschappers die meewerkt aan de missie van de nieuwe Marsrobot van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.

De robot "Perseverance" wordt gelanceerd tussen 30 juli en 15 augustus. In februari 2021 moet de rover landen op de rode planeet. Het Europese ruimtevaartagentschap ESA stelde vijf wetenschappers aan om deel te nemen aan de NASA-missie. Onder hen dus Vinciane Debaille. Haar werk bestaat onder meer uit de besturing van de robot, het documenteren van waarnemingen en het behandelen van gegevens.

Ze maakt ook deel uit van het wetenschappelijk comité. "Het probleem blijft het beperkt aantal stalen dat naar de aarde kan worden teruggebracht", aldus Debaille. "We moeten dus heel goed nadenken over welke monsters we zullen nemen, om de wetenschappelijke vraagstukken die kunnen worden aangepakt te optimaliseren."

Perseverance moet zoeken naar sporen van vroeger microbiologisch leven. Bovendien moet de robotjeep het klimaat en de geologie van Mars onderzoeken. Dit door het nemen van stalen van stenen en stof. De missie moet ook toelaten nieuwe technologie voor toekomstige onbemande en bemande missies naar Mars te testen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?