Brusel Kiest 2018 Evere Open VLD Guy Vanhengel plaats 33

| VGC-collegelid Guy Vanhengel (Open VLD) maakt van scholenbouw een speerpunt.

VGC wil in 2019 nog eens 1.000 schoolplaatsen creëren

TD
© Belga
10/09/2018

De Vlaamse Gemeenschapscommissie wil in 2019 een tiental bouwdossiers opstarten om nog eens 980 schoolplaatsen in het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels gewest te creëren. Dat zegt voorzitter van het VGC-college Guy Vanhengel in de laatste beleidsverklaring van deze legislatuur, die volgende week woensdag besproken wordt in de Raad van de VGC. In 2019 viert de VGC ook zijn 30ste verjaardag.

De focus zal in de komende maanden liggen op het afwerken van de vele werven en projecten uit het bestuursakkoord 'Goesting in Brussel'. De grote vraag naar plaatsen in het Nederlandstalige onderwijs, de bevoegdheid van collegelid Vanhengel, krijgt daarbij speciale aandacht.

Sinds het begin van de legislatuur financierde de VGC, samen met de Vlaamse Gemeenschap, 52 grote bouwdossiers. Dit leverde vandaag al 2.344 extra plaatsen op in de Nederlandstalige Brusselse scholen. In 2019 wil de VGC nog eens een tiental bouwdossiers opstarten die goed zijn voor 780 extra plaatsen in het basisonderwijs en 200 extra plaatsen in het secundair onderwijs.

Enkele van die toekomstige werven zijn de Gallaitsite in Schaarbeek, de site van Saint-Michel in Molenbeek en de Campus Mutsaard in Laken.

"Sinds 1989 is de VGC de draaischijf van de Nederlandstalige dienstverlening in Brussel. Ze wil mensen vooruit helpen door kwaliteitsvol onderwijs, door goede zorgvoorzieningen, door ruimte te scheppen voor vrijetijdsbesteding en ontmoeting," stelt Vanhengel.

Naast de bouw van schoolplaatsen zet de VGC ook nog in op de taalkennis van de leerlingen via een taalleercentrum en zijn er initiatieven tegen de schooluitval via het Kans Centraal Meldpunt Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni