Kleuterschool lagere school Nederlandstalig onderwijs 4

| De school is zelfs veel bepalender voor de score op internationale testen dan de thuissituatie van kinderen.

Vier jaar leerachterstand in concentratieschool

JP , TD
© Belga - BRUZZ
29/04/2019
Updated: 29/04/2019 10.40u

Leerlingen die op een concentratieschool zitten, scoren ­ontstellend minder goed op de internationale PISA-test voor wiskunde dan wie in een 'bevoorrechte' school zit. "Het verschil loopt op tot 174 punten, wat ongeveer overeenkomt met vier schooljaren achterstand," zegt hoogleraar Ides Nicaise (KU Leuven).

De school is zelfs veel bepalender voor die score dan de thuissituatie van kinderen. Dat blijkt uit een analyse van de KU Leuven van vijftien jaar gelijkekansenbeleid in ons onderwijs waarover De Standaard, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen berichten.

Nicaise voerde het onderzoek met doctoraatsstudente Emilie Franck. Uit die analyse blijkt ook dat de kloof tussen kansarme en kansrijke leerlingen tussen 2003 en 2015 met een vierde is verkleind, maar dat de prestaties nog altijd afhangen van de plek op de sociale ladder. "Als kansarm kind in een kansrijke school ga je een pak beter presteren dan een kansrijk kind in een kansarme school," licht Ides Nicaise toe.

In Brussel zijn er veel concentratiescholen: dat wil zeggen scholen met ouders die thuis geen Nederlands spreken, een laag inkomen hebben geen diploma in het hoger onderwijs hebben. “Goed gekwalificeerde leerkrachten aantrekken blijft in Brussel de grote uitdaging,” zegt Nicaise. "Een organisatie die daarbij kan helpen, is bijvoorbeeld Teach for Belgium, die op zoek gaat naar getalenteerde studenten die gaan lesgeven onder meer in Brussel. Ze geven leerkrachten extra ondersteuning en bijscholing en coaching gedurende twee jaar."

Een andere manier om de kwaliteit van het onderwijs in Brussel te verhogen, is door gespecialiseerde leerkrachten in Brusselse scholen aan het werk te zetten. "Je kunt een gespecialiseerd masterdiploma bedenken voor gelijkekansenonderwijs," zegt Nicaise. “Voor die leerkrachten kun je dan functies aanbieden in die concentratiescholen. De studenten kunnen vervolgens alleen in die scholen hun diploma valoriseren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, concentratiescholen, kuleuven, pisa-testen, onderwijskwaliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni