Vijf windturbines staan op dak rectoraat VUB

Updated: 24-05-2018 - 19:09

De tweedejaars bachelorstudenten Industrieel Ingenieur aan de VUB hebben dit jaar hun eigen windturbines uitgewerkt. Die zullen een week lang op het dak van het rectoraat van de universiteit prijken. Met de opgewekte elektriciteit worden batterijen opgeladen.

Doorgaans is het dak van het VUB-rectoraatsgebouw, erkend als beschermd erfgoed, vrij van versiering. Daar komt één week lang verandering in. Om de tweedejaars bachelorstudenten Industrieel Ingenieur in de bloemetjes te zetten, zullen hun nieuwste creaties – windturbines – een week lang energie opwekken vanop het dak van het bekende gebouw.

“Met die energie kunnen we bijvoorbeeld batterijen opladen, die de studenten dan weer zelf kunnen gebruiken”, zegt professor Mark Runacres, voorzitter van de vakgroep Industriële ingenieurswetenschappen. “Maar als ik naar het weerbericht kijk, zal er niet zo veel energie opgewekt worden. Dat is meteen een les voor de studenten: windenergie is afhankelijk van het weer.”

De studenten begonnen eind oktober al te werken aan de turbines. Uiteindelijk werden de beste vijf modellen gekozen om het dak van de universiteit te sieren.

"Zo zetten zij de eerste stappen in hun carrière als industrieel ingenieur", aldus Runacres.

FabLab

De bachelorstudenten maakten voor het project gebruik van het materiaal van het zogenaamde FabLab, oftewel Fabrication Laboratory, van de VUB. Dat verhuist binnenkort van Anderlecht naar het Usquare-project nabij de VUB. De universiteit verzamelt nog fondsen voor de verhuizing, in de hoop ook extra apparatuur aan te kunnen kopen.

Studenten én particulieren kunnen in het FabLab terecht om op een laagdrempelige manier hun creatieve zelf te ontdekken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?