| Meer kinderen in het Nederlandstalig onderwijs, maar minder crècheplaatsen.

'Vlaanderen doet niet genoeg voor Brusselse kinderopvang'

Kris Hendrickx
© BRUZZ
02/02/2021

Het aantal plaatsen in de Nederlandstalige voorschoolse kinderopvang daalt op het eerste gezicht. De daling komt vooral doordat de facto Franstalige crèches niet meer onder Kind & Gezin vallen. "Maar zelfs dan doet Vlaanderen niet genoeg voor de Brusselse kinderopvang,” vindt Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (SP.A).

De Nederlandstalige voorschoolse kinderopvang in Brussel telde in 2020 welgeteld 6.720 plaatsen. Dat zijn er 242 minder dan in 2019. Bovendien daalde het aantal plaatsen ook de jaren ervoor al lichtjes. Dat blijkt uit een antwoord in het Vlaams parlement van bevoegd minister Wouter Beke (CD&V).

Uit dezelfde cijfers blijkt dat het aandeel van de inkomensgerelateerde plaatsen wel duidelijk stijgt, van 63 procent in 2017 naar 72 procent in 2020.

Strengere taalcriteria

De daling toont voor Vlaams parlementslid Hannelore Goeman (SP.A) dat de Vlaamse regering lijdzaam toeziet hoe er plaatsen verdwijnen.

Navraag bij het kabinet van Wouter Beke leert dat de verdwenen plaatsen bijna uitsluitend de facto Franstalige crèches zijn die niet meer bij Kind & Gezin kunnen blijven omdat die strenger toeziet op de taalcriteria.

“Ook in 2020 is de daling van het aantal plaatsen quasi volledig te verklaren door een overstap naar ONE. Een organisator heeft een crèche van 230 plaatsen laten overnemen, en de overnemer koos ervoor om zich aan te sluiten bij ONE (de Franstalige tegenhanger van Kind & Gezin, red.).” Het gaat om een crèche van het Europees parlement.

Beke hecht vooral belang aan de stijging van het aantal inkomensgerelateerde plaatsen, laat hij weten. Daarvan zullen er tussen 2021 en 2024 250 bijkomen in Brussel, laat het kabinet weten.

"Vlaanderen zorgt ervoor dat steeds meer ouders een plaats zoeken in de Franstalige opvang of zelfs de stad verlaten."

Hannelore Goeman (SP.A)

Hannelore Goeman (SP.A Brussels) in de commissie Welzijn in het Vlaams Parlement

Parlementslid Goeman vindt het niet genoeg. Ze wijst erop dat Vlaanderen ernaar streeft om kinderopvang te voorzien voor 1 op de 6 Brusselse kinderen. “Volgens haar eigen normen zou de Vlaamse gemeenschap 8495 plaatsen moeten voorzien in de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel, momenteel zijn er in realiteit nog maar 6720. De Vlaamse gemeenschap is er rechtstreeks verantwoordelijk voor dat steeds meer ouders zich genoodzaakt zien om een plaats te zoeken in de Franstalige opvang of zelfs de stad verlaten.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Samenleving , kinderopvang , kinderdagverblijven , crèches , wouter beke , Hannelore Goeman

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni