VUB en partners krijgen 5 miljoen euro voor uitbouw Europese universiteit

© Barbara Oorts

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) en haar partners hebben woensdag 5 miljoen euro gekregen van de Europese Commissie voor de oprichting van de Europese universiteit "Eutopia". De subsidie werd verkregen in het kader van het Erasmus+-programma.

Eutopia is een alliantie tussen zes Europese universiteiten (VUB, University of Gothenburg, Université Paris Seine, Pompeu Fabra University Barcelona, University of Warwick en University of Ljubljana) die samen de kwaliteit van het onderwijs willen verbeteren om zowel op lokale als op mondiale uitdagingen een antwoord te bieden.

"Ons gezamenlijke doel is om een Europese gemeenschappelijke leergemeenschap en kennisgemeenschap te creëren die onze universiteiten omvormt tot zogenaamde 'living labs' voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Door middel van open science en open onderwijs creëren we met Eutopia een gezamenlijke 'multiversiteit' met een sterke meertalige, multidisciplinaire en multiculturele onderzoeks- en onderwijsagenda", stelt VUB-rector Caroline Pauwels.

Vandaag zijn er al doctoraatsstudenten die hun onderzoek aan twee instellingen uitvoeren en aan de VUB en de University of Warwick komen gedeelde masteropleidingen zoals de "International Studies and Integration".

De 5 miljoen euro steun die Eutopia krijgt van de Europese Commissie, zal de universiteiten toelaten hun Europese onderwijsproject de komende jaren verder uit te rollen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?