VUB 5 BRUZZ ACTUA 1653

| De Vrije Universiteit Brussel.

VUB-fysicus spoort onbekende fenomenen in heelal op via AI

TRO
© Belga
27/06/2019

Seth Moortgat, wetenschapper van de VUB heeft door middel van artificiële intelligentie twee innovatieve methodes ontwikkeld die worden ingezet in de deeltjesversneller van het CERN, het Europees onderzoekslaboratorium voor elementaire deeltjesfysica.

De methodes kunnen leiden tot nieuwe inzichten in het opsporen van nog onbekende natuurfenomenen. De eerste methode die dr. Moortgat ontwikkelde richt zich op de identificatie van quarks, de elementaire bouwstenen van het universum. Meer bepaald wordt er gekeken naar de drie zwaarste materiedeeltjes: charm quarks, bottom quarks en top quarks.

Dankzij innovatieve algoritmes worden deze deeltjes na een botsing in de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) opgespoord en van elkaar onderscheiden. Zo kan er gekeken worden naar de fenomen die zich achter deze quarks schuilhouden.

"Met de ontwikkeling van deze methodes kunnen we nu meten hoe vaak deze drie zwaarste quarks samen worden geproduceerd in de miljarden deeltjesbotsingen die elke seconde in de LHC plaatsvinden", zegt Moortgat.

Data-analyse

De tweede methode richt zich op het vergelijken van resultaten van de botsingen en verhoogt de gevoeligheid van de data-analyse. Zo worden de theoretische modellen sneller herkend en indien nodig uitgesloten.

"Het uitsluiten van modellen is enorm belangrijk om te kunnen doorgronden welke natuurfenomenen we vandaag blijkbaar nog over het hoofd zien", besluit dr. Moortgat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Wetenschap, VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni