| VUB koten.

VUB geeft kotstudenten een maand vrijstelling van huur

TRO
© BRUZZ
01/04/2020
Updated: 01/04/2020 19.01u

Studenten die een kot huren van de VUB worden een maand vrijgesteld van het betalen van huur. Medio maart werden zij vanwege de coronacrisis terug naar hun ouders gestuurd door de universiteit.

De vrijstelling heeft officieel betrekking op de periode vanaf 18 maart, toen de studenten die op een kot van de VUB verbleven naar hun ouders teruggestuurd werden, tot en met 19 april, wanneer officieel de federale maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan aflopen. De maatregel is dan ook een compensatie voor het feit dat studenten hun kot niet meer in kunnen. "Daarna zullen we de situatie opnieuw evalueren", zegt vicerector Jan Danckaert. Daarmee sluit hij een verdere vrijstelling niet uit.

Concreet wil dat zeggen dat de studenten hun eerstvolgende huurbetaling niet hoeven te voldoen. "Zelfs degenen die besloten hebben om toch op hun kot te blijven, hebben recht op de vrijstelling", aldus Danckaert. Buitenlandse studenten, studenten die stages volgen in de zorg of studenten die echt niet naar huis konden, mochten op hun kot blijven. "Maar dat is een minderheid."

Slechts 325 van de 1540 studenten die een VUB-kot huren, heeft aangegeven momenteel nog in dat kot te verblijven. Het merendeel daarvan is buitenlands.

Weyts vraagt geste privémarkt

De vrijstelling geldt alleen voor studenten die een kot van de VUB huren. Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) riep vandaag verhuurders van koten nog op "een geste" te doen richting de huurders. In de huurprijs zit altijd een basisbedrag voor bijvoorbeeld energie en internet. "Dat men dat tenminste terugbetaalt, dat lijkt me een minimum minimorum", verklaarde minister Weyts woensdag in het debat over de coronacrisis in het Vlaams parlement. "Heb allemaal begrip voor elkaars moeilijke situatie".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Samenleving , corona , coronacrisis , coronavirus , VUB

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni