L'Institut des Dames de Marie in Sint-Lambrechts-Woluwe

| De app Tickle baseert zich op de digitale omgeving van de jongere en op het principe van 'microlearning'.

VUB-onderzoeker bestrijdt schooluitval met app Tickle

© Belga
18/08/2021

De nieuw app Tickle is volgens VUB-onderzoeker Jan Maushagen het wapen om jongeren die risico lopen op schooluitval op een speelse manier te helpen. Hij ontwikkelde het Mobile Playful Learning Environment-model (MPLE) dat leerlingen buiten de klas kennis kan laten opdoen over bijvoorbeeld politiek en cultuur.

Het informeel leren, op een zelfstandige manier over zaken die je persoonlijk interesseren, wint aan belang en is zelfs nog belangrijker voor jongeren die het onderwijssysteem dreigen te verlaten. Om die spontane manier van leren een duidelijk begeleidingskader te bieden, ontwikkelde Maushagen voor zijn doctoraat het Mobile Playful Learning Environment (MPLE).

Microlearning

Dit nieuwe model baseert zich op de digitale omgeving van de jongere en op het principe van 'microlearning'. Het model gebruikt veel visuele aspecten en spoort de jongere via 'gamification' - het verzamelen van punten en badges - aan om actief te blijven op het leerplatform. De rode draad doorheen het model is speelsheid. Zo worden jongeren uitgedaagd en gestimuleerd om het onderwijstraject verder te zetten.

Voor het testen van het model werd de nieuwe app Tickle ontwikkeld. Jongeren van het Brusselse initiatief Try-Out, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk en de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen Limburg konden de app al gebruiken. Op basis van de resultaten wordt de app nu verder geoptimaliseerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni