| VUB-rector Jan Danckaert.

VUB-rector Danckaert komt aan hoofd Vlaamse Interuniversitaire Raad

© Belga
30/08/2023

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) wordt vanaf 1 september voorgezeten door VUB-rector Jan Danckaert (VUB). Danckaert neemt de fakkel over van rector Rik Van de Walle (UGent).

Afscheidnemend voorzitter Van de Walle vond "de voorbije jaren als VLIR-voorzitter uitermate boeiend". Toch is Van de Walle weinig te spreken over de houding van de Vlaamse regering ten aanzien van de Vlaamse universiteiten. "De universiteiten blijven zoals vanouds hun verantwoordelijkheid nemen bij de opleiding van nieuwe generaties jongeren, bij het ontsluiten van nieuwe kennis voor een welvarender Vlaanderen, en door actief bij te dragen tot ​ het maatschappelijk debat over fundamentele uitdagingen. Voor deze opdrachten ontvangen zij een basisfinanciering van de overheid. Het is onverantwoord dat dit sociaal contract met de universiteiten systematisch ondergraven wordt door jaren van besparingen en het niet honoreren van de decretale financieringsmechanismen", zegt hij.

Sociaal contract met universiteiten

Kersvers voorzitter Jan Danckaert benadrukt, in navolging van Van de Walle, de maatschappelijke rol die universiteiten spelen als motor voor welvaart en welzijn. "Het herstel van de basisfinanciering is onontbeerlijk om het onderwijs, onderzoek en innovatie en maatschappelijke dienstverlening op internationaal toonaangevend niveau blijvend te realiseren, bij te dragen aan welvaart en welzijn in Vlaanderen en een antwoord te bieden aan de grote maatschappelijke uitdagingen, zoals de groene en de digitale transformatie. Wij rekenen erop dat de volgende Vlaamse regering daadkrachtig inzet op het herstel van het sociaal contract met onze universiteiten. Onze instellingen kunnen de aanhoudende besparingsgolven immers niet langer absorberen", aldus Danckaert in een persbericht.

Bedoeling is daarnaast om de uitwisseling van goede beleidspraktijken voort te zetten. Minstens even belangrijk voor Danckaert zijn onderwerpen als welzijn, inclusie en diversiteit, naar eigen zeggen. Ook het respect voor mensenrechten in internationale samenwerking blijft een belangrijk aandachtspunt voor de nieuwe voorzitter. Danckaert wil in de toekomst ook meer structureel overleg organiseren tussen universiteiten en bedrijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Onderwijs , jan danckaert , Vlaamse Interuniversitaire Raad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni