VUB stapt mee in Nova Academy, platform voor levenslang leren

© PhotoNews
| Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB)

De universiteiten van Brussel, Gent en Antwerpen richten samen een nieuw onlineplatform op: Nova Academy. Dat moet levenslang leren aanmoedigen. Alumni en burgers kunnen er alle lezingen, studiedagen en bij- of nascholingen van de drie universiteiten overzichtelijk terugvinden.

De Nova Academy is woensdag gelanceerd en bestaat voorlopig uit een onlineplatform dat het aanbod van de drie universiteiten samenbrengt.

“Er is een groot aanbod levenslang leren aan de verschillende instellingen, maar dat is versnipperd”, zegt VUB-rector Caroline Pauwels. “Met Nova Academy willen we één overkoepelend informatiekanaal aanbieden aan onze doelgroep van alumni, dat boven de bestaande kanalen staat. Hierdoor wordt het gezamenlijke aanbod gestructureerd weergegeven en doorzoekbaar gemaakt.” Pauwels noemt het platform bovendien “een mooie kans om ons partnerschap te versterken”.

Concreet stelt het platform alle na- en bijscholingen van de drie universiteiten voor. Denk aan postgraduaten, permanente vormingen, lezingen en studiedagen. Het gaat alleen om vormingen die buiten de bestaande bachelor- of masteropleidingen georganiseerd worden. Ze zijn bedoeld voor oud-studenten of burgers die zich willen bijscholen.

Verder ligt de nadruk op micro-credentials. Daarmee kunnen studenten inhoudelijk samenhangende vakken uit verschillende opleidingen combineren, dus ook uit verschillende universiteiten.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?