1774 zoom
© VUB. | Het rectoraat van de VUB

VUB start biologiespecialisatie met focus op verstedelijking

© Belga
01/12/2021

Het departement biologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft er een nieuwe specialisatie bij: Global Change Biology. Onder leiding van onderzoeker Thomas Merckx worden de verschillende aspecten van milieuveranderingen door verstedelijking, en het effect op fauna en flora, onderzocht. De hoofdstad zal gebruikt worden als een levend laboratorium.

Global Change Biology slaat onder andere op de studie van de stedelijke evolutionaire ecologie. De effecten van verstedelijking worden op verschillende domeinen onderzocht, van hitte-eilanden tot verlies aan biodiversiteit in de stad. De ambitie is zelfs om met de resultaten advies te geven aan stadsplanners.

"Welke boomsoorten plant je best op een bepaalde plek? Hoe maak je functionele verbindingen tussen groene plekken? Goede wetenschap biedt de beste antwoorden op zo'n vragen," zegt Merckx. Brussel is voor de onderzoekers van Global Change Biology de uitgelezen plek om als laboratorium te dienen. De hoofdstad zal ook voor onderwijsdoeleinden dienen en daarbij wordt de stad ingetrokken. "Aangezien Brussel een miljoenenstad is, kan je tal van ecologische veranderingen en evolutionaire aanpassingen verwachten," stelt Merckx.

Verstedelijking is natuurlijk een mondiaal fenomeen en dus zal de groep de effecten ervan ook in een globaal kader onderzoeken. Daarbij wil het gebruik maken van burgerwetenschap. Het wil zo inzicht krijgen op de wereldwijde impact van verstedelijking op biologische processen.

"Hiervoor zullen we bijvoorbeeld kijken naar afzonderlijke drijvende krachten, zoals licht- en luchtvervuiling, habitatversnippering, en het stedelijk hitte-eilandeffect. Dit stelt ons in staat om betere inzichten te verwerven in hoe soorten zich al dan niet aan verstedelijkende omgevingen aanpassen," verklaart Merckx.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie