VUB-vicerector: 'Volgend jaar op kot gaan loont nog steeds de moeite'

© PhotoNews
| De VUB-campus in Etterbeek aan Triomf- en Pleinlaan
Updated: 19-06-2020 - 16:47

VUB-vicerector Jan Danckaert zegt dat studenten die van plan waren om volgend semester op kot te gaan, dat zeker mogen doen. Ondanks de capaciteitsvermindering van de aula's als gevolg van de coronamaatregelen, zullen practica, werkcolleges en andere interactieve lesvormen zoveel mogelijk op campus plaatsvinden. "Bovendien zoeken we naar extra locaties."

Op vrijdagochtend berichtte De Tijd dat studenten ook volgend jaar amper naar de les zouden kunnen gaan. "De titel van dat stuk wil ik even rechtzetten," zegt Danckaert aan onze redactie. "We moeten inderdaad rekening houden met het behouden van de anderhalve meter afstand, en die vermindert onze capaciteit in de aula's."

"Maar alle andere lesvormen, zoals les in de computerlokalen, practica en lessen in de laboratoria proberen we zoveel mogelijk op de campus te laten plaatsvinden. Wat de hoorcolleges betreft: hier zullen we voorrang geven aan studenten die voor het eerst in contact komen met de universiteit, zoals eerstegeneratiestudenten en buitenlanders die een masteropleiding aanvangen."

Volgens Danckaert loont het voor studenten die zinnens waren om volgend jaar op of rond de VUB op kot te gaan, nog steeds de moeite om dat te doen. "We zijn immers ook op zoek naar andere locaties in Brussel om onze capaciteit te kunnen verhogen, net zoals we vandaag al samenwerken met het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark. Op die manier willen we zoveel mogelijk lessen ter plaatse organiseren."

Odisee verkiest fysieke lessen

Odisee Hogeschool wil zelf zoveel mogelijk lessen on campus laten plaatsvinden, al kan occasioneel afstandsonderwijs niet uitgesloten worden. "De basislijn is dat we zo vaak mogelijk op de campus willen lesgeven, met naleving van de veiligheidsrichtlijnen. We vinden het belangrijk dat studenten echt kunnen genieten van het studentenleven", stelt woordvoerder Filip Salmon.

Is het door omstandigheden, zoals een te klein lokaal, toch nodig om online les te geven, dan gebeurt dat. Grote groepen in een labo zullen niet meer tot de realiteit behoren en waar de anderhalve meter sociale afstand moeilijk kan behouden worden, wordt er ingezet op mondmaskers. "We gaan inzetten op 'blended' lesgeven via verschillende werkvormen, met kleine werkgroepen, mogelijk met rotaties tussen fysiek en online. We gaan heel wat in de strijd gooien om ervoor te zorgen dat die ervaring zo fysiek mogelijk blijft", aldus Salmon.

De Hogeschool Odisee organiseert op 27 juni nog een digitale infodag en op 5 september hoopt het de studenten op de campussen zelf te ontvangen voor een fysieke infodag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?