VUB zet samenwerking met twee Russische 'militaire universiteiten' stop

Campus Elsene Vrije Universiteit Brussel (VUB) Campus Elsene Vrije Universiteit Brussel (VUB)
© PhotoNews
| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)
© PhotoNews
| Campus Etterbeek Vrije Universiteit Brussel (VUB.)

De Raad Internationaal Beleid van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft dinsdag de beslissing genomen om de samenwerking met twee Russische universiteiten stop te zetten. Dat bevestigt Romain Meeusen, vicerector internationalisering. Het gaat om twee zogenaamde "militaire universiteiten": het Moskou Aviation Institute en de ITMO Universiteit in Sint-Petersburg.

Op deze universiteiten zijn het vooral militairen die een academische opleiding krijgen. Er lopen daarnaast ook programma's die technologie ontwikkelen voor militaire doeleinden. De samenwerking met de VUB bestond vooral uit uitwisselingen. Die zullen nu niet meer plaatsvinden.

"Alle Russische rectoren hebben een verklaring ondertekend dat zij Poetins regime steunen. Ik denk niet dat alle individuele rectoren in Rusland die mening toegedaan zijn, maar het kan niet dat we samenwerken met universiteiten die duidelijk in hun doelstelling hebben staan dat ze militaire apparatuur testen en dergelijke", verklaart Meeusen.

Russische studenten

De Russische uitwisselingstudenten die nu aan de VUB studeren, worden voor alle duidelijkheid niet teruggestuurd en krijgen nog alle ondersteuning. "De studenten die nu aan de VUB zijn, zijn ook VUB-studenten. We gaan niemand terugsturen. Een VUB-student is een VUB-student, ongeacht waar die vandaan komt, hoe die eruitziet en welke achtergrond die heeft", verduidelijkt de vicerector Internationalisering.

De samenwerking wordt voor onbepaalde tijd stopgezet. Indien de situatie in Rusland binnen enkele jaren beter is en een samenwerking terug mogelijk is, zal een ethische commissie dit onder de loep nemen. Al gelooft Meeusen dat dat niet voor de nabije toekomst zal zijn.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?