| Een simulatiebeeld van hoe de afgewerkte school er zal gaan uitzien.

Werken gestart aan eerste Nederlandstalige basisschool van stad Brussel binnen de vijfhoek

© Belga
18/12/2020
Updated: 18/12/2020 21.21u

Als alles goed gaat, opent in september 2022 de eerste Nederlandstalige basisschool van de stad Brussel die gelegen is in de vijfhoek. Begin december gingen in de Zennestraat nummer 80 tot 88 en 96 de voorbereidende werken van start voor de bouw van een nieuwe Nederlandstalige basisschool en vijftien passiefwoningen.

Het ontwerp van de school en passiefwoningen is van de hand van architectenbureau BOB361. De uitdaging lag er voor hen in om op een beperkte ruimte een volledige kleuter- en lagere school te combineren met woningen. In het ingenieus ontwerp wordt er gespeeld met niveaus en hellingen, waardoor vrijstaande volumes gecombineerd worden.

"In de erg dichtbebouwde vijfhoek was het niet eenvoudig een terrein te vinden dat ruim genoeg was voor een volledig nieuwe school. We zijn erg blij dat we hierin geslaagd zijn, want de vraag naar extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs is in het centrum erg groot", vertelt Brussels schepen voor Stedenbouw en Nederlandstalig Onderwijs Ans Persoons (change.brussels).

In de school zullen op termijn 240 leerlingen terecht kunnen. Het is de 8de Nederlandstalige basisschool van de Stad Brussel en de eerste binnen de vijfhoek. Omdat de school nog een naam moet krijgen, worden de Brusselaars uitgenodigd om hun voorstel in te dienen via www.brussel.be/naam-voor-de-nieuwe-school-de-zennestraat.

De vijftien nieuwe openbare passiefwoningen passen binnen de doelstellingen van het Huisvestingsplan 2019-2024 van de Stad Brussel. Het gaat om in totaal drie appartementen met drie slaapkamers, zeven appartementen met twee slaapkamers, twee appartement met één slaapkamer en drie studio's.

De werfvoorbereidingen zijn begonnen op 30 november 2020. De afbraak van de huidige gebouwen start in januari 2021. Het einde van de werken is voorzien in de lente van 2022.

Opmerking van de redactie: In een eerdere versie van dit artikel stond "eerste Nederlandse school van de stad Brussel". Dat moet basisschool zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Onderwijs , nederlandstalige school , zennestraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni