Weyts wil voor vijfde en zesde leerjaar af van mondmasker op speelplaats

© Ivan Put
| Mondmasker in de klas.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil de mondmaskerplicht voor leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar nog dit schooljaar versoepelen. Indoor blijft de mondmaskerplicht gehandhaafd om zo ook de nog niet gevaccineerde leerkrachten te beschermen, maar tijdens speeltijden buiten zou de mondmaskerplicht onder bepaalde voorwaarden kunnen verdwijnen.

Het voorstel wordt nog besproken in een werkgroep, maar werd door Weyts donderdag wel al naar voren geschoven in de commissie Onderwijs van het Vlaams Parlement.

Sinds de laatste schoolweek voor de paaspauze is het dragen van een mondmaskerverplicht voor de leerlingen in het vijfde en zesde leerjaar. Sommige scholen interpreteren de regels ook zo dat de verplichting niet enkel geldt in de klas, maar ook op de speelplaats. De verplichting botste eerder al op kritiek, onder meer van de Kinderrechtencommissaris.

Minister van Onderwijs Ben Weyts erkent dat de verplichting geen "fijne maatregel" is, maar dat de ingreep een nodige "concessie" was op het vlak van veiligheid. De nieuwe, dalende besmettingscijfers in het onderwijs lijken volgens de N-VA-minister ook te wijzen op het effect van de maatregel, al voegt hij er meteen aan toe dat er ook geen "hard wetenschappelijk bewijs" voor is.

Een afschaffing van de mondmaskerplicht dit schooljaar komt er alvast niet meer. Maar de onderwijsminister wil wél nog werk maken van mondmaskerpauzes. "Indoor houden we de lijn aan tot het einde van het schooljaar, ook al is dat vervelend maar het kan helpen om nog niet gevaccineerde leerkrachten te beschermen. Maar ik vind wel dat er mondmaskerpauzes moeten kunnen waarbij het mondmasker af mag tijdens de speeltijden buiten. Voorwaarde is dan dat intense fysieke contacten moeten vermeden worden", zegt Weyts.

Hij plant daarover verder overleg met de betrokken werkgroep en hoopt volgende week de scholen in te lichten over de beslissing.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?