Bijgedachte

‘In Brussel zijn de liberalen wel nog één familie, samen tegen de PS’

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
22/11/2022
© Bart Dewaele | Alexia Bertrand en Sven Gatz tijdens een BRUZZ-interview: opperbeste sfeer.

Dat Open VLD Alexia Bertrand bij de MR heeft weggeplukt om haar staatssecretaris voor Begroting te maken, valt verrassend goed bij de Brusselse MR. Als ze de PS maar van de troon kan stoten.

Het gezamenlijke etentje dat de Open VLD- en MR-Kamerfractie vorige week gepland had, werd in extremis afgelast. De relaties waren te zuur. De Brusselse fracties daarentegen tafelden twee weken geleden wel nog gezellig samen, in ‘t Spinnekopke. En volgens verschillende bronnen was de stemming opperbest.

Het was niet de enige gezamenlijke activiteit. Zo figureerde huidig MR-fractieleider David Leisterh als gast in de reportagereeks Zomerlucht maakt vrij, te zien op de website van de Brusselse Open VLD. Mocht Alexia Bertrand in De Markten uitleg komen geven over spending reviews – ironisch genoeg een week voordat Eva De Bleeker, die ze nu vervangt als staatssecretaris voor Begroting, iets over meertalige overheidscommunicatie kwam zeggen. En stond er dit weekend een ‘liberal bike tour’ gepland door Brussel. Jawel, ook liberalen springen al eens op de fiets.

“Het vertrek van Bertrand is een groot verlies voor de Brusselse liberalen. Toch is niemand kwaad”

Bram Van Renterghem, BRUZZ-redacteur

Maar afgelopen vrijdag kwam daar het nieuws dat Alexia Bertrand staatssecretaris wordt voor Begroting. Niet voor MR, maar voor Open VLD. De Brusselse fractie verliest zo haar leider én de 6.098 stemmen die ze in 2019 achter haar naam wist te krijgen – een fenomenaal resultaat voor iemand die nieuw is in het Brussels parlement. Daarnaast was Alexia Bertrand als perfect tweetalige ook de lijm tussen Nederlands- en Franstalige liberalen.

Het vertrek van Bertrand is dus een groot verlies voor de Brusselse liberalen. Toch is niemand kwaad.

David Leisterh (MR) niet, want die mag nu fractieleider zijn in het parlement, lijsttrekker en ook officieel kandidaat-minister-president, ondanks zijn eerder beperkte aanhang (1.988 stemmen in 2019). Bertrand ambieerde dat ambt ook, maar dat probleem heeft zichzelf nu opgelost.

Ook de andere MR-leden begrijpen de keuze van Bertrand. Een ‘once-in-a-lifetime opportunity’, klinkt het, die je niet kan weigeren.

Open VLD is evenmin kwaad, want zij hebben er een klasbak bij, zonder dat die concurrentie vormt voor de huidige mandatarissen. Doordat ze voor de MR al in het Brussels parlement zat, mag Bertrand immers niet meer onder Open VLD-vlag opkomen voor het Gewest. Zetelen als Nederlandstalige minister of staatssecretaris mag evenmin. Voor minister Sven Gatz vormt ze dus geen concurrentie.

Wel rijst de vraag waar ze Bertrand dan wél kunnen uitspelen. Nu wordt er gedacht aan de gemeenschappelijke Kamerlijst, waar ze een vierde (strijd)plek zou kunnen krijgen. Maar het is nog maar de vraag of MR-partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez de Open VLD in het algemeen en ‘overloper’ Alexia Bertrand in het bijzonder zo’n cadeau wil doen. Intern valt te horen dat het vooral van de verkiezingsthema’s zal afhangen. Zijn die communautair, dan maakt zo’n gemeenschappelijke lijst geen schijn van kans. Zijn die, zoals vandaag, socio-economisch, dan lukt dat wel.

Intussen halen MR en Open VLD de banden verder aan. Maandag stelden de liberalen een ‘Open MR’-lijst voor in Ganshoren. Ook in Brussel-Stad klinken Open VLD en MR zich aan elkaar vast, voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen. “Els Ampe en ikzelf schieten heel goed met elkaar op,” klinkt het bij David Weytsman (MR), die zegt de lijst te zullen trekken.

Het contrast met de federale liberalen kan dus niet groter zijn. Voor een stuk heeft dat te maken met persoonlijkheden – in Brussel is er geen Georges-Louis Bouchez, die alles op de spits drijft. Maar het heeft evengoed te maken met de positie van de PS. Want terwijl alle liberalen zich verenigen om na een decennialang bestuur door de PS het Brussels gewest eindelijk weer over te nemen van de socialisten, zitten Open VLD en MR er federaal gewoon mee in de regering. Dat Open VLD en MR het in Brussel nu goed met elkaar kunnen vinden, hoeft dus niet te verbazen. Het wordt afwachten of dat zo blijft als ze in 2024 samen in een regering stappen. Al dan niet met de PS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, Alexia Bertrand, Brusselse MR, Open VLD, begroting

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie