Bijgedachte

'Is de gemeente Vorst nu voor of tegen een nieuw stadion voor Union?'

Bram Van Renterghem
© BRUZZ
08/11/2022
Updated: 08/11/2022 14.13u

| Een eerder simulatiebeeld van het nieuwe Union-stadion aan de Bemptsite in Vorst.

De gemeente Vorst kan nog altijd niet zeggen of ze nu voor of tegen een nieuw stadion voor Union is aan de Audi-fabriek. Het onervaren schepencollege durft niet te kiezen, maar Union heeft recht op duidelijkheid.

“Zelfs na dertig jaar lukt het niet om een nieuw stadion te zetten. Is er dan geen probleem in België?” Aan het woord is Alain Courtois (ex-MR), die ons land in 2017 ontgoocheld een rode kaart gaf na het mislukte Eurostadion-avontuur, waarbij op parking C een voetbalstadion moest komen.

De Ghelamco-arena in Gent even buiten beschouwing latend, klopt het wat Courtois zegt. En ook nu weer dreigt een nieuw stadionproject in de soep te lopen. Deze keer een project van Union Saint-Gilloise, dat uit het magische stadion in het Dudenpark aan het groeien is.

“Al maanden lanterfant de gemeente, kan ze niet zeggen of ze de gronden waar het stadion zou komen nu wil verkopen of niet”

Bram Van Renterghem, BRUZZ-redacteur

Door het sportieve succes van de voorbije jaren wil de club vaart maken: al in 2024 wil ze verhuizen naar een nieuw stadion met 16.000 zitjes. Het geld is er, een geschikte locatie ook: de Bemptsite aan Audi Vorst.

Die plek biedt alle voordelen die parking C niet had. Het ligt binnen de gewestgrenzen, waardoor Vlaanderen niet vervelend kan doen. Het ligt zelfs in dezelfde gemeente, waardoor ook supporters niet moeilijk doen. Vlak naast de site ligt de Ring rond Brussel, waardoor alles vlot bereikbaar is. En voor de 78 procent Unionisten dat niét met de wagen komt, zijn er tram- en buslijnen, al komt een deel wellicht zelfs te voet of met de fiets.

Dat de Bemptsite de geknipte plek is, vond ook het Gewestelijke planningsbureau Perspective.brussels, dat verschillende scenario’s onderzocht en deze locatie boven de andere verkoos.

Maar jawel, ook nu weer gaat een bewonerscollectief in het verzet. Ze halen daarbij aan dat het project op een beschermd natuurgebied komt, dat het naburige Bemptpark niet meer toegankelijk zal zijn, dat het een vastgoedproject wordt met een hotel en dat het hele project op slechts zevenhonderd meter van het geplande ‘megastadion’ voor hockey komt.

Die feiten zijn eenvoudig te weerleggen. Zo komt het nieuwe stadion op een oude stortplaats, kan het Bemptpark gewoon openblijven, komt er geen hotel, maar wel enkele kamers voor spelers, en is het geplande ‘mega’-hockeystadion er in werkelijkheid eentje met vijfduizend toeschouwers. Echte buren heeft het nog te bouwen stadion zelfs niet eens, want de dichtste bewoning is op driehonderd meter.

Ook Vorst twijfelt. Al maanden lanterfant de gemeente, kan ze niet zeggen of ze de gronden waar het stadion op zou moeten komen nu wil verkopen of niet. Maandelijks heeft de club overleg met de gemeente, Perspective.brussels, een vertegenwoordiging van de gewestelijke regering en zowat alle andere betrokkenen. Alle informatie waar de gemeente nog om vroeg, heeft ze gegeven. Toch wil Vorst het dossier eerst nog verder onderzoeken. “Het gaat om een belangrijke beslissing die je niet zomaar neemt,” zegt schepen voor Stedenbouw Alain Mugabo (Ecolo).

Mobiliteit is zijn voornaamste zorg. Dat is nochtans iets wat typisch tijdens de bouwaanvraag wordt behandeld. Dat Vorst hier nu al details over wil, is te begrijpen. Zodra de gronden verkocht zijn, is de gemeente een hefboom kwijt om nog eisen te stellen. In de overlegcommissie heeft de gemeente weliswaar nog iets in de pap te brokken, maar doorslaggevend is die stem niet meer.

De aarzelende houding is dus enigszins te begrijpen, zeker als je weet dat de studie naar deze locatie niet eens een jaar oud is. Dat er in België al dertig jaar geen stadions meer gebouwd zijn, mag Vorst niet aangewreven worden – ze hebben het recht om dit dossier grondig te bestuderen.

Maar het is ook een gebrek aan ervaring in het schepencollege dat de club parten speelt. Het is al de derde burgemeester in vier jaar tijd met wie Union moet onderhandelen. De huidige burgemeester Mariam El Hamidine (Ecolo) is dat nog maar sinds begin dit jaar volwaardig. Ook voor Alain Mugabo is het zijn eerste schepenambt. Dat gebrek aan ervaring leidt tot een evenredig gebrek aan lef: men durft geen beslissing te nemen.

Union-vader en politieke nestor Charles Picqué (PS) heeft al ingepraat op de lokale PS. Naar verluidt zou Alain Maron (Ecolo) hetzelfde gedaan hebben met de Ecolo-burgemeester. Laat ons hopen dat het binnenkort tot een beslissing leidt. Zelfs al is het neen, dan nog weet de club tenminste waar ze aan toe is. Maar hopelijk is het een ja, en kan er eindelijk nog eens iets vooruitgaan in Brussel.

Bram sprak met Jos Verschueren, expert sportwetenschappen aan de VUB, over de bouw van een nieuw stadion voor Union.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, Union Saint-Gilloise, Bemptsite, Voetbal, Audi Vorst

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni