opinie

Edito: Ecolo is de hegemonie kwijt

© PhotoNews
| Jean-Marc Nollet en Zakia Khattabi, met rechts het onbekende Molenbeekse parlementslid Rajae Maouane. Zij wordt wellicht de nieuwe Brusselse covoorzitter van Ecolo ter vervanging van Khattabi.

Ecolo haalde in Brussel een klinkende overwinning bij de voorbije twee verkiezingen, maar de schwung lijkt er enkele maanden later toch weer helemaal uit.

De schepenen en burgemeesters namen intrek in hun kabinet, maar lieten sindsdien niet veel meer van zich horen. De ministers en staatssecretaris stellen hun Brusselse ploegen samen, maar iedereen kijkt vooral naar Wallonië. Daar is het bang afwachten tot het moment dat ze door PS-MR uit de regeringsonderhandelingen worden geknikkerd.

Wat een verschil met zes maanden geleden, toen een strijdvaardige Zakia Khattabi nog de plak zwaaide in Brussel. Zij heeft mee de groene golf mogelijk gemaakt, maar heeft blijkbaar tegelijk moeten vaststellen dat politiek een bikkelharde stiel is, waar het altijd goed is om even achterom te kijken. Dat ze door haar eigen leden werd teruggefloten toen ze Isabelle Pauthier voorstelde als staatssecretaris zal zeker niet bijgedragen hebben tot haar enthousiasme om opnieuw kandidaat te zijn. Al zegt ze zelf dat ze die beslissing al eerder nam.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

En dus moest de Waalse voorzitter Jean-Marc Nollet op zoek naar een nieuwe Brusselse covoorzitter. Dat wordt zo goed als zeker het onbekende Molenbeekse parlementslid Rajae Maouane (30). Er wordt van haar gezegd dat ze niet op haar mondje is gevallen en dat ze goed geconnecteerd is met de Molenbeekse jeugd. Zij haalt er ook stevig wat stemmen. Ecolo wil zo wellicht de linkerflank afdekken, die in de laatste verkiezingen zware concurrentie heeft gekregen van de PTB.

In La Libre kreeg haar kandidatuur al de volle laag. Enkele partijleden vragen zich af of ze wel de carrure heeft om de partij te leiden. Ze heeft heel weinig politieke ervaring. Zij moet ook de Brusselse belangen van de tweekoppige partij verdedigen in covoorzitterschap met de Waal Nollet, die zelf gepokt en gemazeld is in de politiek.

Groter probleem voor de partij is dat ze de hegemonie over het discours kwijt is. Het klimaatdebat is volledig naar de achtergrond verdwenen. Vandaag gaat het over de toekomst van België. Over identiteit. Dat is een terrein waar Ecolo zeer moeilijk kan scoren. Zeker als blijkt dat Ecolo met de spitsbroeders van Groen, waarmee het een fractie vormt in de Kamer en ook veel waarden deelt, niet altijd op dezelfde golflengte zit als het over ’s lands toekomst gaat.

Veel zal afhangen van de verdere onderhandelingen over de federale en Waalse regering. Misschien kan Ecolo daar opnieuw in de arena treden en het politieke marktleiderschap opeisen. In meerderheid of oppositie. Zo niet, dan staat Ecolo te wachten waarmee ze de afgelopen decennia geschiedenis heeft geschreven: namelijk dat elke verkiezingsoverwinning een legislatuur later wordt gevolgd door een halvering van het electoraat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?