Rajae Maouane (Ecolo) op de persconferentie waarop ze als kandidaat co-voorzitter naar voren wordt geschoven

| Rajae Maouane (Ecolo) op de persconferentie waarop ze als kandidaat co-voorzitter naar voren wordt geschoven.

Jong, Molenbeeks en waarschijnlijk co-voorzitter van Ecolo. Wie is Rajae Maouane?

TC
26/08/2019

Het ziet er naar uit dat Rajae Maouane de nieuwe co-voorzitter wordt van Ecolo. Een onverwachte keuze van Jean-Marc Nollet voor een politica die pas in 2018 voor het eerst verkozen werd. Hoog tijd dus voor een carrière-overzicht.

Ecolo werkt met een systeem van co-voorzitterschappen. Er staan steeds twee voorzitters aan het hoofd van de partij, en die moeten telkens man en vrouw en Waal en Brusselaar zijn. Maandag stelde Ecolo het enige kandidaat-duo voor: huidig co-voorzitter en Waal Jean-Marc Nollet, en nieuw gezicht en Brusselaar Rajae Maouane. Op 15 september spreken de Ecolo-leden zich dan uit over hun kandidatuur.

Opgegroeid aan kanaal

Maouane is een opvallende keuze omdat ze jong is, ze werd net 30, en omdat ze nog geen lange politieke carrière achter de rug heeft. De groene politica groeide op aan het kanaal in Molenbeek als dochter van ouders van Marokkaanse afkomst. Ze ging naar de middelbare school in Laken, en studeerde vervolgens communicatie en journalistiek aan de Franstalige hogeschool ISFSC. Tijdens die studietijd raakte ze betrokken bij Ecolo.

Na haar afstuderen ging ze ook aan de slag bij die partij. Ze werd onder andere politiek secretaris van Ecolo Molenbeek, en ging voor Ecolo-politica Sarah Turine werken. Turine diende tussen 2012 en 2018 als schepen in Molenbeek. Tijdens die periode kwam er wel een breuk tussen Groen en Ecolo. In 2019 trok Turine zich terug uit de politiek.

In 2018 raakte Maouane echter wel verkozen in Molenbeek, een pad dat ze doorzette in 2019 toen ze vanop de vierde plaats op de Ecolo-lijst verkozen raakte in het Brusselse Parlement. Maouane gold toen als een voorbeeld van verjonging in de partij. Haar oude mentor Turine steunt haar huidige kandidatuur nu geheel. “Het is waar dat ze minder ervaring heeft, maar ik sta 100 procent achter haar”, vertelde ze aan Le Soir.

Zakia Khattabi, Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (Ecolo)

| Zakia Khattabi, Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane (Ecolo.)

Verjonging

Dat Nollet nu voor Maouane kiest toont opnieuw een wil tot verjongen. Nollet, die al sinds 1999 verschillende politieke ambten uitvoert en voordien al Waals minister was, kiest dus voor iemand die pas in 2018 voor het eerst verkozen raakte. Daar kwam aanvankelijk trouwens kritiek op uit de rangen van Ecolo.

Zo stelde Ecolo-lid Henri Goldman op Facebook dat het “erg riskant” was om iemand die zo onervaren is als co-voorzitter te kiezen. Hij wees toen naar Zoë Genot als alternatieve kandidaat, die dat voorstel al snel als “onrealistisch” bestempelde omdat het geen goed moment voor haar is.

Niettemin kwam de kandidatuur van Maouane er niet zomaar, ze was namelijk lang niet de eerste keuze van Nollet. Eerst weigerden Catherine Morenville, eerste schepen in Sint-Gillis, en Marie Lecocq, Brussels parlementslid voor Ecolo.

Daarna kwam Isabelle Pauthier, ex-directrice van de stadsbeweging Arau. Pauthier wilde wel co-voorzitter worden, maar ze was nog niet lang genoeg lid van de partij. Zij viel dus ook af.

Voetbal en GOT

Pas na die hele zoektocht kwam Nollet bij Maouane uit. De partij stelde dat de keuze alvast voor als een “brug tussen generaties” op hun persconferentie.

Haar jeugdig imago zet Maouane duidelijk vooraan. Na de verkiezingen van 2019 verklaarde ze zich enthousiast over de kansen die ze als jonge kandidaat kreeg, en ze wil zich profileren op thema’s zoals onderwijs en sociale inclusie. Ze tweet daarnaast erg enthousiast, haar Twitter-account staat vol voetbal, Game Of Thrones en politiek.

Op politiek gebied haalde ze ook al verschillende keren uit naar de PS. Ze vertelde in een interview met Le Capitale dat ze gedegouteerd was hoe er in Molenbeek, lang een PS-bastion, stemmen geronseld worden via cliëntelistisch netwerken. En in 2019 bekritiseerde ze dat vzw’s verbonden aan de PS gratis toegang hadden gekregen tot een leegstaand pand.

Ze ziet zichzelf ook als 100 procent Brussels. In een interview in L’Echo stelde ze nog enthousiast: “Ik ben opgegroeid langs het kanaal, liep school in Laken, ging feesten in Elsene en heb goed geprofiteerd van de opwarming van de aarde in de parken van Zuidelijk Brussel.”

Niettemin moet haar keuze nog bevestigd worden op 15 september door de leden van Ecolo. Of zij die grapjes over klimaatverandering smaken, valt nog af te wachten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Politiek, Rajae Maouane, Ecolo, Jean-Marc Nollet, Sarah Turine

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni