Molenbeekse Rajae Maouane kandidaat co-voorzitter Ecolo

© Ecolo
| Rajae Maouane (Ecolo.)
Updated: 26-08-2019 - 11:37

Ecolo is op zoek naar een nieuw duo voorzitters. Bestaand voorzitter Jean-Marc Nollet en Molenbeeks politica Rajae Maouane stellen zich nu als enig team kandidaat.

De Franstalige groenen van Ecolo werken namelijk met een systeem van co-voorzitterschappen. Ze stellen zo twee voorzitters aan, die moeten man en vrouw en Waal en Brusselaar zijn.

Jean-Marc Nollet, huidig co-voorzitter en een Waal, wil opnieuw een termijn vervullen. Maar Zakia Khattabi, de andere co-voorzitter, kondigde in juli aan dat ze niet opnieuw kandidaat zou zijn. Dat dwong Nollet er dus toe om een Brusselse vrouw te zoeken om een nieuw voorzitters-duo te vormen.

Nollet kondigt nu Rajae Maouane aan als running mate. Maouane is een dertigjarige politica actief in Molenbeek, waar ze sinds 2018 gemeenteraadslid is. Na de verkiezingen van dit jaar zetelt ze ook in het Brusselse Parlement.

Lange zoektocht

De keuze komt er na een lange zoektocht door Nollet. Zo zou hij eerder Brusselse kopstukken zoals Catherine Morenville, Marie Lecocq en Isabelle Pauthier gevraagd hebben, maar die zouden allemaal geweigerd hebben. Of in het geval van Pauthier werd haar kandidatuur onontvankelijk verklaard omdat ze nog niet lang genoeg lid van Ecolo is.

Het team Nollet-Maouane is daarnaast het enige team dat zich voorstelt aan de leden van Ecolo. Matthieu Daele en Catherine Lemaître zouden bijvoorbeeld een kandidatuur onderzocht hebben, maar uiteindelijk geen dossier ingediend hebben. De verkiezing zelf valt op 15 september.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?