Zakia Khattabi stopt als Ecolo-voorzitster

© PhotoNews
| Zakia Khattabi (Ecolo)

Ecolo-kopstuk Zakia Khattabi stelt zich niet opnieuw kandidaat voor het voorzitterschap. Dat schrijft L'Echo en bevestigt de betrokkene aan onze redactie. Haar collega-voorzitter Jean-Marc Nollet blijft wel kandidaat.

De Franstalige groenen willen tegen begin september een nieuwe voorzitter aanstellen. Dat is bij Ecolo een duobaan: telkens een Brusselaar en een Waal. Sinds 2015 nam Khattabi de Brusselse post op zich. Jean-Marc Nollet blijft alvast kandidaat voor het Waalse voorzitterschap.

Khattabi zal daarentegen geen nieuwe kandidatuur indienen, zo schrijft L'Echo. Zij werd in mei wel verkozen als federaal parlementslid, dus mogelijk heeft zij daar liever een functie als fractieleider voor ogen. Bovendien is de federale regering nog niet gevormd, dus zou Khattabi alle kansen kunnen open laten op een mogelijke regeringsdeelname. "Die kans bestaat," bevestigt de co-voorzitter aan onze redactie.

Staatssecretaris

Woensdagavond was er op het partijbureau van Ecolo enige discussie over wie de nieuwe Brusselse staatssecretaris mocht worden. Dat werd uiteindelijk Barbara Trachte, terwijl Khattabi eigenlijk Isabelle Pauthier had naar voor geschoven. "Maar dat heeft niets te maken met mijn beslissing, heel wat mensen weten al weken dat ik mijn mandaat niet verleng," zegt ze aan BRUZZ. "Het lijkt alleen zo omdat een krant dat vandaag meldt."

Jean-Marc Nollet is nu op zoek naar een nieuwe Brusselse collega. Vanaf 21 juli zullen de Ecololeden hun kandidatuur kunnen indienen, 15 september wordt het nieuwe leiderschap verkozen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?