Ecolo neemt gratis buurthuis voor 'PS-vzw's' op de korrel

© PhotoNews
| Burgemeester Catherine Moureaux (PS) verdedigt het buurthuis. "Dit is geen PS-project."

Het Molenbeeks gemeentebestuur plant een buurthuis bij het Hertogin van Brabantplein. Dat pand wordt gratis ter beschikking gesteld van verenigingen. Een cadeau aan PS-vzw's volgens Ecolo, maar volgens burgemeester Catherine Moureaux is het enkel gratis omdat het om een testfase gaat.

De gemeenteraad in Molenbeek stemde woensdagavond een overeenkomst van tijdelijk gebruik voor een pand op de Ninoofsesteenweg nummer 100. De paarse meerderheid wil het kleine rijhuis vlakbij het Hertogin van Brabantplein omvormen tot buurthuis.

Maar de oppositie stelt zich vragen bij dat project. “Wij zijn verbaasd dat het pand gratis ter beschikking wordt gesteld van een collectief”, stelt Rajae Maouane (Ecolo) in La Capitale. De vorige meerderheid, zonder socialisten, maar met groenen, had immers een huurprijs bepaald van 2 euro per vierkante meter.

Volgens burgemeester Catherine Moureaux (PS) gaat het om een testfase. “We doen het gratis omdat het een overeenkomst voor tijdelijk gebruik is op een beperkte termijn”, klinkt het. “Het zal flink wat kosten om het gebouw te renoveren. Verschillende verenigingen gaan er zich installeren om het model te testen.”

rajae-marouane_thumb.jpg
Rajae Maouane (Ecolo)

PS-kandidaten in vzw's

Maar ook over de verenigingen in het collectief zijn er vragen. In verschillende van de betrokken vzw’s spelen (voormalige) PS-kandidaten een rol van betekenis. “Lokalen toewijzen aan kameraden, het lijkt wel of de oude praktijken terug zijn”, aldus nog Maouane. “Molenbeek verdient beter.”

Volgens Moureaux hebben andere betrokkenen ook op andere lijsten gestaan. “Het project is unaniem gedragen door het college en komt er op vraag van een wijkcomité en handelaarsvereniging. Zij zijn heel actief in de wijk en hebben dynamische leden die soms een engagement hebben opgenomen op verschillende lijsten”, aldus de burgemeester. “Dit is geen PS-project.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?