opinie

Edito: wie de rebellie preekt, komt meestal van een kale reis terug

© POS
| Een ding staat vast: de politie is zaterdag wel heel doortastend tekeergegaan toen Extinction Rebellion actie voerde op het Koningsplein.

Anuna De Wever had ervoor gewaarschuwd. Als de over­heden Oost-Indisch doof blijven voor de klimaatbetogingen, dan kunnen er weleens hardere acties volgen.

In Brussel was het zaterdag D-day. Actiegroep Extinction Rebellion kondigde vooraf aan dat er nieuwe grenzen overschreden zouden worden. Zo wilden ze de tuin van het koninklijk paleis bezetten. Iedereen wist dat het er weleens hard aan toe zou gaan.

De acties liepen helemaal uit de hand. De beelden die we te zien kregen, liegen er niet om. Geboeide manifestanten kregen ervan langs. De getuigenissen achteraf suggereren ongebreideld machtsmisbruik door agenten van het korps.

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Een ding staat vast: de politie is wel heel doortastend tekeergegaan. Dat commissaris Pierre Vandersmissen, die de reputatie heeft een hardliner te zijn, het commando had over de operatie, heeft hier wellicht weinig goeds aan gedaan.

In een democratie heeft de overheid altijd het mono­polie van het geweld. Dat is in Brussel niet anders. Vraag is dan altijd of dat geweld in proportie is met wat er gebeurde.

Dat zal deel uitmaken van het onderzoek, dat burgemeester Philippe Close vrij snel aankondigde. Maar in het voordeel van de politie spreekt toch wél dat zij koste wat het kost het Koningsplein moest vrijmaken. Dat zij herhaaldelijk gevraagd heeft aan de manifestanten om er weg te gaan. Dat het openbaar vervoer lamgelegd dreigde te worden omdat de tramsporen waren bezet.

Als de taal van het bevel niet meer werkt, dat kan de politie moeilijk anders dan naar de hardere middelen te grijpen. Dat weet iedereen die gaat manifesteren in de neutrale zone.
Bottom line van het verhaal is dat nu iedereen spreekt over het politieoptreden. En niemand over het klimaat.

In die zin kan de actie als mislukt worden beschouwd. Dat is allemaal niet zo nieuw. Wie de rebellie preekt, komt meestal van een kale reis terug. Dat heeft de geschiedenis meermaals bewezen. Toch iets om over na te denken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?