Bijgedachte

‘Het gekibbel tussen overheden helpt de bestrijding van de pandemie geen moer vooruit’

Steven Van Garsse
23/03/2021

| Zaterdag 20 maart 2021: na een wereldwijde Facebook-oproep wordt ook in het Ter Kamerenbos geprotesteerd tegen de beperking van de individuele vrijheid door de coronamaateregelen van de overheden. De politie is massaal aanwezig en maant aan tot het dragen van een mondmasker.

Het was weer een dol weekend in Brussel. Zevenhonderdvijftig carnavalisten in de Marollen, duizend betogers in het Ter Kamerenbos, een bezetting van Théâtre National door malcontente kunstenaars. Drie keer op rij een protest tegen de strenge coronamaatregelen. Maar ook drie keer een kans onbenut om thuis te blijven en zo het risico op besmettingen te vermijden. Zaterdagavond moest dan nog eens in een lockdownparty in Elsene worden ontruimd met maar liefst 111 feestvierders.

Nu we aan een derde golf begonnen zijn, zien de experten vooral stijgende besmettingen bij de kappers, op scholen en op de werkvloer. Maar die besmettingen moeten van ergens komen. En daar zien we dat steeds meer mensen er de kantjes van aflopen. Sommigen komen er openlijk voor uit, anderen doen het met een zekere schaamte.

“Gekibbel over wat er moet gebeuren en wie gelijk heeft, helpt de bestrijding van de pandemie geen ene moer vooruit”

Steven Van Garsse, senior writer BRUZZ

Steven Van Garsse, chef BRUZZ-magazine

Psychologen zullen zeggen dat de motivatie weg is. Na een jaar ingrijpende beperkingen in het openbare leven is dat nog te begrijpen ook.

Maar tegelijk zien we ook dat de solidariteit taant. Meer dan enkele maanden geleden is het nu toch ieder voor zich. En dat snijdt diep. Bij het zorgpersoneel in de ziekenhuizen dat de intensieve zorg weer op een hoog tempo moet laten draaien. En bij mensen die wel ziek worden, of die hun dierbaren verliezen. In Brussel is het aantal overlijdens sinds lang weer significant gestegen.

Gelukkig is er de vaccinatie. Die zal er, als alles goed gaat, voor zorgen dat we deze ellendige periode achter ons kunnen laten. En die vaccinatie loopt helemaal niet zo slecht. Deze week worden er in de Brusselse vaccinatiecentrum dubbel zoveel mensen gevaccineerd als de week ervoor. De bewoners van de woonzorgcentra zijn gevaccineerd. Zestig procent van het personeel in ziekenhuizen en rusthuizen ook. De testing en tracing wordt aangescherpt.

Natuurlijk loopt niet alles op wieltjes. Het aantal aan België geleverde vaccins ligt laag. En er zijn nog te veel technische problemen. En nog te veel mensen die niet komen opdagen. De vaccinatiebereidheid ligt laag. Te laag. Zowel bij zorgpersoneel als in de Brusselse bevolking. Het is misschien wel wat we kunnen verwachten van een superdiverse stad. Doelgroepen zijn wat moeilijker te bereiken. Antivax-verhaaltjes doen sneller de ronde. Maar het maakt het wel moeilijker om de Brusselse samenleving weer snel helemaal fit en gezond te krijgen. En toch: ook hier is enige vooruitgang. De twijfel tegenover de AstraZeneca-prik bijvoorbeeld daalt, ook in Brussel.

Minder fraai is het opbod. Doelgroepen proberen via lobbying sneller gevaccineerd te raken. Het valt te verwachten dat naarmate de vakantie nadert, nog meer mensen zullen proberen om snel aan een vaccin te raken.

Erger nog is dat de deelstaten opnieuw in een boksmatch verzeild lijken te raken. Vlaanderen probeert op het voorplan te komen in de pandemiebestrijding. Zo wist minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) te vertellen dat hij zelf wel voor vaccins voor het onderwijzend personeel zou zorgen als de federale vaccinstrategie hen links zou laten liggen. Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) ging dan weer aan de klaagmuur staan omdat de jeugdsector in de paasvakantie nieuwe maatregelen te verduren krijgt. En volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vaccineert Brussel helemaal niet zoveel Vlamingen en Walen als het zelf beweert. Wat door de cijfers van de Brusselse zorginspectie wordt tegengesproken.

Kortom, business al usual in de Belgische politiek. Maar niet wat we vandaag nodig hebben.

De Bijzondere parlementaire commissies in de diverse parlementen hebben één ding aangetoond: gekibbel over wat er moet gebeuren en wie gelijk heeft, helpt de bestrijding van de pandemie geen ene moer vooruit. Eenheid van communicatie is nodig. De federale regering heeft hierin een eindverantwoordelijkheid. Dus zou het niet slecht zijn als de deelstaten zich daarin inschrijven. Natuurlijk is overleg nodig, en zijn discussies goed, maar die hoeven niet per se op straat gevoerd te worden. Over enkele maanden zouden we er beter aan toe moeten zijn. Enige koelbloedigheid vandaag is dus welkom.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, coronaprotest, covid-19, coronavirus, coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni