Standpunt BDW: Vooruit

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
13/06/2012
Dwing de verschillende partijen om een duidelijk standpunt in te nemen: zijn ze voor of tegen een verkeersvrij Beursplein? En: tegen welke deadline willen ze de heraanleg realiseren?

'De picknick van vorige zondag incarneert het beste wat Brussel te bieden heeft': het is slechts een van de vele (positieve) reacties op brusselnieuws.be op de actie Picnic the Streets! waartoe filosoof Philippe Van Parijs had opgeroepen. Minstens tweeduizend mensen, het leeuwendeel Brusselaars, gingen op de oproep in. Van Parijs was zelf verwonderd over het succes en de kracht van de sociale media. Ook de aandacht van de klassieke media (langs Nederlandstalige kant) was groot. Het evenement haalde - zeer terecht - ook de nationale tv-zenders en internationale nieuwsmedia wereldwijd. De ministers Charles Picqué (PS) en Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor het imago van Brussel, mogen Van Parijs dankbaar zijn voor zoveel gratis publiciteit voor Brussel.

Zondag was eindelijk nog eens een dag om als Brusselaar fier te zijn. Dat er zoveel Brusselaars spontaan hun stem laten horen, moet burgemeester Freddy Thielemans (PS) tot nadenken stemmen, zelfs al zijn het zijn kiezers niet. Kwaliteitsvolle openbare ruimten zijn een zegen voor iedereen. Er is overigens al genoeg lippendienst bewezen aan verkeersluwe straten en schone lucht. Meer dan tien jaar geleden - om precies te zijn: op 26 oktober 2001 - riep Thielemans de Brusselaars op om komaf te maken met de centrale lanen die echte autosnelwegen zijn, en om het Ter Kamerenbos zijn recreatieve functie terug te geven. In 2001 al. De brief ligt hier voor me (u leest ze verderop).

Hoe het Ter Kameren vergaan is, weten we ondertussen. Schepen van Mobiliteit Christian Ceux (CDH) had heel onlangs plannen om de groene long verkeersarm te maken. Maar een paar keer luid blaffen van de burgemeesters van Elsene en Ukkel volstond voor Thielemans om Ceux terug te fluiten. Om maar te zeggen: het mobiliteitsbeleid van de Stad Brussel lijkt wel de processie van Echternach, of erger. Burgerinitiatieven als Picnic the Streets! zullen nodig blijven om de druk op de ketel te houden. (Al zei Thielemans dat de eisen van de actievoerders in het verlengde liggen van het beleid van de Stad.)

Elke week een ongehoorzame picknick als het kan, en minstens om de twee weken. Het is een geluk dat de gemeenteraadsverkiezingen op komst zijn, de (kandidaat-)politici gaan massaal naar uw gunsten dingen. Dwing de verschillende partijen om een duidelijk standpunt in te nemen: zijn ze voor of tegen een verkeersvrij Beursplein? En: tegen welke deadline willen ze de heraanleg realiseren?

De plannen liggen al acht jaar klaar, het geld is voorhanden. Vooruit.

De brief van Freddy Thielemans in 2001:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni