22 cultuurprojecten krijgen steun over de taalgrens heen

Archiefbeeld van de Cie Nyash met hun voorstelling 'Stoel'.

Voor de derde keer op rij krijgen culturele projecten steun voor hun samenwerking met collega’s aan de andere kant van de taalgrens. 22 projecten krijgen steun van de Vlaamse en Waalse cultuurministers. Daar zitten ook enkele Brusselse projecten bij.

De projectoproep dient om samenwerking tussen cultuurmakers over de taalgrens heen te stimuleren en gaat uit van de Franse en Vlaamse gemeenschap. 46 organisaties uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië dienden een aanvraag in. 22 daarvan kregen een subsidie, van in totaal 160.000 euro.

Eerdere projectoproepen brachten al nieuwe samenwerkingen voort. Een gedeelte daarvan kreeg daarvoor subsidie tijdens de derde ronde. Het gaat om zo’n twintig procent, meldt het kabinet-Gatz. Onder die projecten valt bijvoorbeeld de samenwerking tussen het Franstalige Centre de la Marionnette en Theater Froe Froe aan Nederlandstalige kant.

Daarnaast zijn er ook heel wat nieuwe samenwerkingen, waaronder ook een aantal Brusselse projecten. Zo kregen de Brusselse theatercompagnie Nyash en het Antwerpse Theater De Spiegel vijfduizend euro voor hun project LABOTANIK, een artistieke groeiplaats voor kinderen onder de twee jaar.

Ook het uitwisselingsproject tussen jongeren uit Turnhout en Brussel met het thema Israël-Palestina kreeg vijfduizend euro, net als de samenwerking tussen studenten van de opleiding LUCA en IAD in Louvain La Neuve. Zij krijgen tienduizend euro steun krijgen voor de realisatie van hun theaterstuk.

In 2018 maken Vlaams minister van cultuur Sven Gatz (Open VLD) en zijn Franstalige Alda Greoli (CDH) de balans op van drie jaar samenwerking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?