Dans: onze top 3 van de week

© Danny Willems
| In Spite of Wishing

Dansen met een Baehr, dansen met David Byrne, dansen met een bamboe-fluit.. het is weer moeilijk kiezen uit het choreografisch aanbod deze week.

NORMAL DANCE

Antonia Baehr is vaak te gast bij de Beursschouwburg en kon in het The Future is Feminist-programma niet ontbreken. De Duitse regisseur, filmmaker, geluidskunstenaar, performer én choreografe beweert met Normal Dance pas haar eerste echte dansstuk te presenteren. Daarin staat ze op het podium samen met twee andere niet-professionele dansers Mirjam Junker en Pia Thilmann en geeft ze het beste van zichzelf op flarden uit Gertrude Steins libretto voor de opera Four Saints in Three Acts uit 1927, en experimentele muziek van vrouwelijke componisten op de platendraaier van Djane CC Emperatriz.

WISHING AND WANTING

In Spite of Wishing and Wanting is een choreografie van Wim Vandekeybus uit 1999 met een volledig mannelijke cast. In een fantastisch universum laveren de dansers tussen droom en waken, het fysieke en het magische, het woeste en het elegante, angst en kameraadschap, licht en donker. De danssequenties worden afgewisseld met een kortfilm Vandekeybus op basis van een verhaal van de Argentijnse schrijver Julio Cortázar. De soundtrack is van niemand minder dan David Byrne, die zich perfect kon vinden in Vandekeybus’ „willingness to ignore all rules.”

BALABALA

Vrijdag en zaterdag staan in het Paleis voor Schone Kunsten een hele reeks Indonesische dansers op het podium. Vrijdag presenteert choreograaf Eko Supriyanto Balabala, waarin vijf jonge danseressen uit Oost-Indonesië de gendervoorschriften van hun gemeenschap uitdagen. Het programma van zaterdag begint met een reeks mannelijke danssolo’s en eindigt met drie acts geworteld in de traditie van West-Sumatra: het bespelen van de Saluang bamboe-fluit, een demonstratie van de krijgskunst Pencak Silat en Whisperings of Exile van de Indonesiës bekendste gezelschap Nan Jombang Dance Company.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?