Visumproblemen nekken voorstelling Kaaitheater

© Saskia Vanderstichele

De wereldpremière van de nieuwe dansvoorstelling van Faustin Linyekula kan niet doorgaan omdat enkele dansers geen visum kregen. Die voorstelling zou doorgaan in NTGent en meteen daarna ook in het Kaaitheater op de planken komen. De Brusselse zaal is nog op zoek naar een oplossing.

Op 21 februari zou Linyekula's nieuwe dansvoorstelling Histoire(s) du théâtre II in première gaan in het Gentse stadstheater NTGent. Iets meer dan een week later, op 1 maart, kwam de voorstelling dan ook naar het Kaaitheater. Maar drie van de dansers kregen geen visum om naar België af te reizen, Linyekula's eigen visum was wel in orde.

"Het is een vervelende situatie." klinkt het bij Kaaitheater. "Eentje waar we jammer genoeg wel vaker mee geconfronteerd worden als we voorstellingen met Afrikaanse dansers organiseren." Ook tijdens hun Afrikaans ontdekkingsfestival 'Connexion BXL' zat Kaaitheater zo al in de penarie.

Debat en open brief

Milo Rau, de artistiek directeur van het Gentse stadstheater, besloot meteen een open brief te schrijven. Daarnaast vullen ze het gat in de programmatie er op met een debat. Daarin willen ze de discussie over visumproblemen van artiesten opnieuw aankaarten. Ook in Gent is het namelijk niet de eerste keer dat hun kunstenaars geen visa krijgen.

Bij Kaaitheater zoeken ze nog naarstig naar een oplossing. "Wij hopen nog voor het weekend met meer nieuws te kunnen komen. In het beste geval moeten we de voorstelling alleen maar uitstellen naar een latere datum."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?