| Gemeenteraad Brussel-Stad (archiefbeeld).

1,8 miljoen euro voor Renobru na 'afgedwongen' transparantie

TDN
© Belga
11/09/2018

De gemeenteraad van Brussel-Stad keurde maandagavond een subsidie van 1,8 miljoen euro goed aan Renobru, de vzw die huizen repareert. Dat bedrag moet de tekorten bij de stadsvzw opvullen. De oppositie hekelt het gebrek aan transparantie van het schepencollege, maar heeft wel vertrouwen in het voorgelegde financiële plan.

Het schepencollege besliste in juni om een financiële injectie te geven aan Renobru, een vzw die huizen renoveert. Het gebrek aan uitleg riep echter vragen op bij de oppositieleden. Onder hun aanhoudende druk kreeg de gemeenteraad maandagavond meer details over de precaire situatie van Renobru.

Directeur-generaal Denis Vanmol maakte de balans op van het professionaliseringsplan dat hij sinds zijn aanstelling in 2015 heeft uitgerold. Op basis daarvan werden de financiële en operationele doelen voor 2016 en 2017 gehaald, zo benadrukte Vanmol.

Vertragingen

De reden voor de tekorten bij Renobru hadden te maken met de vertragingen die bepaalde werven opliepen, legt gemeenteraadslid Bart Dhondt (Groen) uit aan BRUZZ. Daardoor vielen sommige renovaties buiten de subsidiepotjes, terwijl de vaste kosten wel nog doorliepen.

Vanmol maakt zich sterk dat Renobru tegen 2020 uit de slechte papieren is. Tegen dan moet Renobru ook zo’n 311 woningen gerenoveerd hebben voor een totale kost van 30,1 miljoen euro. "De voltallige gemeenteraad heeft er vertrouwen in dat Vanmol de situatie kan herstellen", aldus Dhondt.

Transparantie afgedwongen

"Het probleem lag echter bij de bevoegde schepen en het college. Als de budgetten op zijn, moet er voor de bijkomende kosten ten gevolge van de vertragingen een extra subsidie komen. Maar men liet de kosten oplopen en probeert de situatie na drie jaar te regulariseren."

Oppositielid Hamza Fassi-Fihri (CDH) tekende geen bezwaar aan tegen de subsidie en het financieel plan, maar hekelde net als Dhondt het gebrek aan transparantie. “Dat we die vandaag hebben moet afdwingen, doet geloven dat de huidige meerderheid moeite heeft om de pagina van politiek wanbeleid helemaal om te draaien”, zei hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Politiek , Renobru , Hamza Fassi-Fihri

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni