30 miljoen voor capaciteitsuitbreiding onderwijs volstaat nog niet

KVM
© BRUZZ
13/07/2016

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft de capaciteitsuitbreiding in het onderwijs voor de komende drie jaar voorgesteld. Daarin voorziet ze 30 miljoen euro om het Brussels Nederlandstalig onderwijs verder uit te bouwen. Er komt één nieuwe school, 12 andere worden uitgebreid. Die investering moet resulteren in 1.971 extra plaatsen maar dat is nog niet genoeg om het theoretisch tekort voor 2020 weg te werken. [+ lijst betrokken scholen]

De capaciteitsmiddelen die de Vlaamse regering vrijmaakt, zijn vooral gefocust op het creëren van bijkomende klassen en projecten die snel gerealiseerd kunnen worden. Zo zijn er 13 projecten in Brussel geselecteerd. In het Brusselse gewest moeten er daardoor 1511 plaatsen bijkomen in het lager onderwijs en 460 in het secundair onderwijs. “Dat is nieuw” zegt minister Crevits. “Tot nu toe investeerden we enkel in het basisonderwijs maar de noden schuiven op.”

Om die noden te bepalen maakte de Vlaamse regering gebruik van een capaciteitsmonitor. “Daardoor kunnen we nauwkeurig in kaart brengen waar de grootste noden nu zitten. We hebben ook beslist om in één keer budget te voorzien voor drie jaar. Daardoor kunnen we meer op lange termijn en doelgericht werken.”

Volgens die capaciteitsmonitor moeten er tegen 2020, 2800 plaatsen bijkomen in het Brussels gewest. Met deze investeringsronde komen er in totaal 1971 plaatsen bij in Brussel. Dat zorgt voor een theoretisch tekort van meer dan 800 plaatsen. “Er is ook nog het masterplan scholenbouw waar nog plaatsen uit zullen komen en we houden de tekorten in het achterhoofd voor bijkomende projecten”, reageert de minister.

In Brussel is een opvallend tekort aan technisch en beroepsonderwijs. “Dat tekort is momenteel ook nog niet weggewerkt. Op dat vlak werken we nog aan bijkomende projecten samen met de VGC”, geeft de minister nog toe.

In totaal is er de komende drie jaar geld voor 13 Brusselse projecten. Zo wordt de kerk van Scheut aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht omgevormd tot school, de zogenaamde 'Tienerschool'. Daarvoor is 8,5 miljoen euro voorzien. Deze investering moet 120 plaatsen in het basisonderwijs opleveren en 360 in het secundair onderwijs. Daarnaast zijn de grootste capaciteitsuitbreidingen voor het Angelusinstituut en Sint-Lambrechts-Woluwe en voor de Sint-Michielsschool in Jette met telkens 200 bijkomende plaatsen.

In totaal worden er 13.146 plaatsen bij gecreëerd in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel en Vlaanderen. Antwerpen krijgt met 73.300.00 euro bijna de helft van de middelen.

De verdeling over de verschillende scholen ziet er als volgt uit:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni