‘300 kabinetsleden voor Brussel is te veel’

© PhotoNews
| Het kabinet van Rudi Vervoort (PS), Brussels minister-president

Op de kabinetten van de acht Brusselse ministers en staatssecretarissen werken zo’n 300 medewerkers. Dat blijkt uit een antwoord van de regering op vraag van parlementslid Aurélie Czékalski (MR). “Dat is te veel voor een stad van een miljoen inwoners,” oordeelt ze.

Dat schrijft La Capitale. Volgens Czékalski toont Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) het goede voorbeeld niet. “Als ik de website van het gewest mag geloven, telt zijn kabinet maar liefst 81 medewerkers,” klinkt het.

“Toen ik nog op het kabinet van de eerste minister werkte, bestond het kabinet uit zo’n 43 of 44 personen,” aldus Czékalski. Rudi Vervoort leidt één van de grootste kabinetten van het land.” Ter vergelijking: het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) telt op dit moment zo’n 44 personeelsleden, vertelt een onthaalmedewerkster van het kabinet aan BRUZZ.

Volgens de website van het gewest zouden de kabinetten van staatssecretaris Nawal Ben Hamou (PS), dat van minister Bernard Clerfayt (Défi) en dat van minister Sven Gatz (Open VLD) elk zo rond de 40 medewerkers tellen.

Staatssecretaris Pascal Smet (One.Brussels) doet het met een aantal kabinetsleden minder, en minister Elke Van den Brandt (Groen) doet het momenteel met om en bij de 25 medewerkers. Het kabinet van minister Alain Maron (Ecolo) telt ongeveer evenveel medewerkers als dat van Pascal Smet, maar “deelt” er wel ongeveer 14 met staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo). Zelf telt haar kabinet een kleine 30 leden.

In 2017 kwam La Dernière Heure al tot de conclusie dat de Brusselse ministers gemiddeld meer kabinetsleden telden dan de federale of de Vlaamse. Ook toen al bleek dat Brussels minister-president Vervoort dubbel zoveel personeelsleden in dienst had in vergelijking met toenmalig premier Charles Michel (MR).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?