Accent op onderwijs en openbare ruimte in Vorstse begroting

© Magali Plovie
| Het schepencollege van burgemeester Stéphane Roberti.

Schepen van Financiën Ahmed Ouartassi (PS) heeft dinsdag de langverwachte begroting voor het jaar 2020 voorgesteld in de gemeenteraad van Vorst. In de budgettering liggen de accenten op de uitbreiding van school- en kinderopvangplaatsen, alsook op de bevordering van de publieke ruimtes.

Vorig jaar moest de gemeente zich bijna een half jaar beroepen op voorlopig twaalfden. Ook in 2020 startte het politieke jaar in Vorst zonder begroting, maar Ouartassi klopte dinsdag af met het financiële beleidsplan. “Het is een begroting in evenwicht die tegelijk onze ambities weerspiegelt. Daardoor hebben we wel weinig bewegingsruimte”, licht de schepen toe.

Scholen en crèches

Een serieuze hap uit het budget gaat naar de Vorstse kinderen. In de begroting zijn middelen voorzien om te starten met de langverwachte bouw van de Nederlandstalige basisschool De Puzzel. Het aanbod in het Franstalig onderwijs neemt toe door de voorziene opening van de Bemptschool.

Ook voor de jongste telgen doet de gemeente inspanningen, door de opknapbeurt van gemeentelijk kinderdagverblijf Les Lutins voort te zetten. Daarnaast zal het schepencollege een renovatieplan opstellen voor crèches en scholen in Vorst met het oog op extra plaatsen. Onderwijs en kinderopvang worden wel niet goedkoper in Vorst, tot ergernis van de oppositie.

Groene, propere ruimtes

De meerderheidspartijen hameren op het belang van publieke ruimte, een steeds schaarser goed in Vorst. Daarom trekt het college middelen uit om materiaal aan te kopen voor de netheidsdienst. De gemeente wil vooral de strijd met sigarettenpeuken aanbinden. De aanstelling van een groenbemiddelaar dient dan weer om meer natuur in de openbare ruimte aan te leggen.

Voorts investeert Vorst in burgerparticipatie, door werk te maken van burgerbudgetten en een initiatiefrecht voor inwoners. Er wordt tot slot fors geïnvesteerd in gemeenschapsinfrastructuur. De renovatie van het gemeentehuis gaat voort en de culturele pool ABY wordt uit de grond gestampt. Ook opvallend: het budget voor de politieke kabinetten verdubbelt bijna (285.000 euro in 2018 naar 545.000 euro).

Ouartassi beklemtoont dat de Vorstenaar geen extra belastingen zal moeten betalen. Maar de schepen rekent wel op extra middelen van de gemeenschappen. Intussen blijft het nog wachten op de OCMW-begroting.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?