Avondklok blijft voorlopig op 22 uur

© Belgaimage
| Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) (archiefbeeld).
Updated: 01-12-2020 - 18:50

De Gewestelijke Veiligheidsraad heeft beslist om voorlopig de uren van de avondklok niet te wijzigen. De epidemiologische situatie staat dat in Brussel op dit moment nog niet toe, klinkt het. Brusselaars moeten dus nog steeds om 22 uur thuis zijn. Wel volgt er voor de feestdagen opnieuw een evaluatie.

Minister-president Rudi Vervoort (PS) heeft dinsdag de Gewestelijke Veiligheidsraad (CORES) bijeengeroepen. Op de agenda stond onder andere de briefing van de gemeentes over de maatregelen die afgelopen vrijdag door het federaal Overlegcomité werden genomen.

Bedoeling is om de vertaling van die maatregelen en hun praktische uitwerking te verzekeren met het oog op een zo consistent mogelijke uitvoering in het Brussels gewest. Ook een aanpassing van de avondklok werd besproken. In Vlaanderen gaat die nog steeds in om middernacht, terwijl in Brussel en Wallonië iedereen al om 22 uur moet thuis zijn.

Avondklok blijft voorlopig van kracht om 22u

Nu de Waalse regering overweegt om ofwel de avondklok niet te verlengen, of voor de feestdagen een uitzondering te maken, stond dus ook een aanpassing van de avondklok op de agenda in Brussel. Maar zover komt het nog niet.

In dit stadium is het voorbarig om te beslissen over een eventuele aanpassing of opheffing van deze maatregelen, klinkt het bij het kabinet-Vervoort. De epidemiologische situatie laat een verlate avondklok nog niet toe. “Een maand geleden waren de bedden in de Brusselse ziekenhuizen nog volop bezet door coronapatiënten. Het gaat nu beter, maar het personeel in de ziekenhuizen heeft nog altijd hun handen vol," klinkt het op het kabinet van Vervoort.

Ook mondmaskerplicht blijft

Zeker tot 13 december blijven ook de andere specifiek Brusselse maatregelen van kracht, zoals het verplicht dragen van een mondmasker, de sluiting van winkels om 20 uur en een verbod op alcoholgebruik in openbare ruimtes.

De Gewestelijke Veiligheidsraad komt binnenkort opnieuw samen om zich te buigen over de feestdagen. Dit zal waarschijnlijk volgen op een nieuw federaal Overlegcomité in de loop van december.

Herbekijk hier het studiogesprek over de versoepelingen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?