Avondklok verlengd tot 15 januari, feestdagen blijven onbeslist

© Belgaimage
| Minister-president Rudi Vervoort (PS) moet beslissen of de avondklok van 22 uur tot 5 uur blijft gelden tijdens de feestdagen.
Updated: 10-12-2020 - 14:55

De Brusselse avondklok, van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens, is verlengd tot 15 januari. Dat is donderdag aangekondigd. Of er een uitzondering voor de feestdagen geldt, is nog niet beslist. Daarvoor is het wachten op een overleg met alle 19 burgemeesters.

Brusselaars mogen niet later dan 22 uur 's avonds buitenkomen en moeten tot 6 uur 's morgens thuis blijven. Dat zal nog minstens een maand langer gelden, zo kondigt minister-president Rudi Vervoort (PS) aan. De avondklok en het alcoholverbod op de openbare weg zijn verlengd tot 15 januari. Dat geldt ook voor de mondmaskerplicht en de verplichte sluiting van winkels om 20 uur, net als het moratorium op uithuiszettingen.

Donderdag besliste Wallonië, dat dezelfde uren als Brussel hanteert, ook al om de avondklok tot 15 januari door te trekken. Vervoort kiest dus voor dezelfde lijn.

Burgemeesters

Beslissingen rond de avondklok werden eerder wel in overleg genomen met alle 19 burgemeesters en de 6 politiekorpscheffen. "De avondklok is iets wat op de Gewestelijke Veiligheidsraad wordt besproken, niet op de ministerraad", zei woordvoerster Zeynep Balci van minister-president Rudi Vervoort donderdagochtend nog aan BRUZZ. Gevraagd of er al zo'n Gewestelijke Veiligheidsraad op de agenda staat, zegt zij later op de dag: "Er is nog geen datum."

Enkele burgemeesters vermoeden dat de vergadering in de loop van volgende week zal plaatsvinden, want dan is het twee weken na de vorige. Dat kan Balci dus niet bevestigen. Zeker is wel dat het volgende Overlegcomité, tussen de federale overheid en de verschillende gewestregeringen, pas op vrijdag 18 december staat ingepland.

Feestdagen

Vervoort kan in principe wel zonder inspraak van de burgemeesters beslissen om de avondklok te verlengen en heeft dat nu dus gedaan. Eén kwestie laat hij open, namelijk of de avondklok ook tijdens de feestdagen van toepassing zal blijven. In Wallonië is alvast gekozen voor een uitzondering op kerstavond: dan mogen mensen zich nog tot middernacht verplaatsen in plaats van tot 22 uur.

Of dat ook in Brussel zal gebeuren, is stof tot overleg met de burgemeesters. De meeste burgemeesters willen nog niet reageren alvorens de vergadering heeft plaatsgevonden. Cathérine Moureaux (PS), burgemeester van Molenbeek, zegt alvast wél voorstander te zijn van de huidige regels. "Dat wil zeggen een avondklok vanaf 22 uur, kerstavond en oudejaarsnacht inbegrepen", zegt haar woordvoerder Rachid Bargouthi. "Zij zal deze positie verdedigen tijdens de volgende Gewestelijke Veiligheidsraad." De Anderlechtse burgemeester Fabrice Cumps (PS) zit op dezelfde lijn.

Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van Etterbeek wil liever versoepelen met de feestdagen. "We moeten niet denken dat Brussel een eiland is dat niemand zal doorkruisen", zegt hij. "Sommige Brusselaars hebben ook familie in Vlaanderen of Wallonië. Het zou toch vervelend zijn dat een vader zijn dochter die in Antwerpen woont al voor 22 uur moet zeggen dat ze moet vertrekken." De Wolf stelt zelfs een uitzondering voor tot 1 uur 's nachts, zowel op kerstavond als oudejaarsnacht. "De hele symboliek is dat we nieuwjaar om middernacht vieren, dan zou het bijna onmenselijk zijn om dat niet toe te laten", vindt hij. Een verlenging tot 1 uur is wel niet mogelijk zonder federale goedkeuring. En De Wolf wil in de eerste plaats een uniforme beslissing in alle gemeenten.

Tijdens de eindejaarsperiode is er wel al een uitzondering op de Brusselse maatregelen voorzien voor de winkels. Zij mogen tussen 14 en 31 december tot 21 uur 's avonds open zijn in plaats van 20 uur 's avonds. Vanaf januari zal het verplichte sluitingsuur opnieuw 20 uur worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?