Bart Somers, Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten, Patrick Dewael en Bart Tommelein (Open VLD)

| Bart Somers, Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten, Patrick Dewael en Bart Tommelein (Open VLD)

Bart Tommelein kandidaat-voorzitter bij Open VLD

© Belga
17/12/2019

Bart Tommelein is kandidaat om Gwendolyn Rutten op te volgen als voorzitter bij Open VLD. Dat zegt hij in een interview met De Tijd. "Het is tijd dat de rust terugkeert en we opnieuw uitgaan van wat ons bindt: het liberalisme."

Tommelein is de tweede uitgesproken kandidaat-voorzitter van Open Vld. Een half jaar geleden stelde Francesco Vanderjeugd zich al kandidaat, ook al een West-Vlaming. Dat de huidige burgemeester van Oostende nu ook de stap zet, is geen verrassing. Tommelein liet al langer uitschijnen interesse te hebben voor het voorzitterschap, maar hield de boot tot nog toe af.

'Rust laten terugkeren'

De liberale voorzittersverkiezing is gepland voor maart, en de officiële kandidaturen worden pas half januari verwacht. "Ik stel me kandidaat nog voor de race is geopend, omdat ik het hoog tijd vind dat de rust terugkeert in de partij", zegt Tommelein. "Er is de voorbije weken een sfeer ontstaan van kamp x tegen kamp y, waarbij iedereen een etiket opgeplakt kreeg van goeie of slechte liberaal."

De Open VLD werd de jongste weken geplaagd door openlijke verdeeldheid over de federale regeringsvorming: de partijtop onder leiding van huidig voorzitster Gwendolyn Rutten zou richting paars-groen lonken, terwijl de basis net zou huiveren voor een regeringsdeelname zonder N-VA. "De partij heeft geen kampen en klieken nodig, maar moet uitgaan van wat ons bindt", vindt Tommelein. "Dat is het liberalisme, een ideologie die vandaag springlevend is, want alle mensen willen meer dan ooit hun eigen keuzes maken."

'Voorstander van coalitie met N-VA'

De kandidaat-voorzitter houdt rekening met alle mogelijke federale coalities, al is een regering met N-VA wel 'de eerste keuze', zei hij dinsdagavond aan VTM Nieuws. "We zijn zelf vragende partij voor deze optie." Een regering zonder N-VA is dan de tweede keuze, de derde keuze is de oppositie, aldus Tommelein. "Het belangrijkste is de inhoud en dat we ons liberale programma voldoende kunnen realiseren."

Vanderjeugd sprak zich al openlijk uit voor paars-geel. Hoe dan ook is het niet ondenkbaar dat er al een federale regering is vooraleer de nieuwe Open Vld-voorzitter het roer in maart volgend jaar overneemt. De Oostendenaar is er in elk geval niet voor te vinden de voorzittersverkiezingen uit te stellen om ze uit het vaarwater van de lopende onderhandelingen te halen. "Open Vld heeft statuten en die moeten gerespecteerd worden. Het mandaat van Gwendolyn Rutten loopt af op het einde van maart, en dan moet er gekozen zijn", zegt hij aan De Tijd.

Bio

De 47-jarige Tommelein is sinds januari 2019 burgemeester in Oostende. Daarvoor zat hij achtereenvolgens in de Kamer en het Vlaams Parlement. In oktober 2014 werd hij federaal staatssecretaris voor Bestrijding van de Sociale Fraude, Privacy en Noordzee, tot hij in mei 2016 de overstap maakte naar de Vlaamse regering. Daar was hij tot eind vorig jaar viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie.

"Met de ervaring die ik de jongste twintig jaar opgebouwd heb in parlementen en regeringen en met mijn kwaliteiten van een teamspeler die zijn gedacht durft te zeggen, denk ik dat ik in staat ben om de partij weer te verbinden en achter die ene blauwe vlag te scharen", zegt hij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Bart Tommelein , kandidaat-voorzitter , Gwendolyn Rutten

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni