Greenpeace parodieert partijvoorzitters op eigen 'verkiezingsaffiches'

© Greenpeace
| Bart De Wever (N-VA) als koe

Bart De Wever (N-VA) als een koe, Gwendolyn Rutten (Open VLD) als een kip en Wouter Beke (CD&V) als een varken. Zo worden de partijvoorzitters afgebeeld op verkiezingsaffiches in Brussel. Greenpeace wil in de aanloop naar de verkiezingen zo het gebrek aan een visie op het landbouwbeleid en de klimaatuitdaging aanklagen.

Greenpeace viseert vooral CD&V, N-VA, Open VLD, MR en CDH. “Het is ook vooral rond die hoofdkwartieren dat we affiches hebben opgehangen,” vertelt Sarah Jacobs, woordvoerder van Greenpeace aan BRUZZ.

"Met deze actie roepen we de partijvoorzitters op om de klimaatimpact van de intensieve veeteelt te verkleinen, en om tegelijkertijd de ecologische en familiale landbouw beter te ondersteunen. Op dit moment lopen de gesprekken over het Europees gemeenschappelijk landbouwbeleid voor de komende tien jaar, het is dus belangrijk dat we nu aandacht geven aan het thema.”

De NGO verstuurde in februari een vragenlijst naar alle partijen over hun steun aan de ecologische of intensieve veeteelt. De vragen gingen onder andere over de vermindering van broeikasgassen, steun voor de biologische landbouw en het gebruik van pesticiden en antibiotica.

Gwendolyn Rutten (Open VLD) als kip
© Greenpeace
| Gwendolyn Rutten (Open VLD) als kip

“Open VLD en N-VA wilde de vragenlijst niet beanwoorden,” zegt Jacobs, “onze standpunten over intensieve veeteelt verschillen met die van CD&V, MR is in het algemeen tegen onze voorstellen en ook CDH is geen voorstander van een kleinere veestapel.”

N-VA en Open VLD reageren

“Een klassieke Greanpeace-actie,” klinkt het bij Joachim Pohlmann, woordvoerder van de N-VA, “we hebben de vragenlijst niet beantwoord omdat er te gedetailleerde vragen werden gesteld.”

“Wij hebben de opmerkelijke campagne gezien,” zegt Thomas Vanwing, woordvoerder van de Open VLD, “en ontvingen Greenpeace deze ochtend ook om naar hun bezorgdheden te luisteren.”

Greenpeace bezoekt op dit moment de de laatste hoofdkwartieren van de betrokken partijen met een groot opblaasbaar varken en een delegatie boeren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?