Begrafenis Armand De Decker: ‘Afscheid van een elegante man’

Updated: 20-06-2019 - 17:43

In Ukkel is de staatsbegrafenis van oud-burgemeester Armand De Decker (MR) aan de gang, tevens Minister van Staat. Collega-politici Herman De Croo (Open VLD) en Herman Van Rompuy (CD&V) wonen de dienst bij. "Kazachgate heeft aan hem gevreten."

Het is in de Ukkelse Sint-Pieterskerk dat Armand De Decker begraven wordt. Hij krijgt een staatsbegrafenis, met Belgische driekleur over zijn kist en een militair muziekensemble dat het Belgische volkslied speelt.

De Decker was onder andere Senaatsvoorzitter en burgemeester van Ukkel. Hij kwam in opspraak door ongeoorloofde politieke lobbying in de Kazachgate, waarna hij ook uit de MR stapte.

'Meer dan collega'

Bij de begrafenis donderdag zijn ook Vlaams parlemenslid Herman De Croo (Open VLD) en voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (CD&V) aanwezig.

“Ik neem vandaag afscheid van een goede vriend, een elegante man die geen engel was. Hij was een echte Brusselaar, en een bourgondiër ook,” zegt De Croo.

Over Kazachgate zegt De Croo: “De Decker heeft tegen mij altijd zijn onschuld volgehouden. Ik geloof hem, maar nu zullen we het nooit weten. De dood heeft hem gegrepen voor hij zich helemaal heeft kunnen verantwoorden.”

Voor Herman Van Rompuy is dit een trieste dag. “Armand De Decker was meer dan een collega. Kazachgate heeft aan hem gevreten.”

290620 Begrafenis De Decker lijkwagen
© Toon Hendrikx/BRUZZ
| Politieagenten begeleiden de lijkwagen van Armand De Decker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?