| Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) houdt vast aan de terugkeer naar een begroting in evenwicht en de handhaving van een schuldplafond onder de 205 procent.

Begrotingsonderhandelingen blijven tijdens het weekend moeizaam verlopen

© Belga
15/10/2023

De Brusselse regering zit zondag sinds 9.30 uur opnieuw rond de tafel om een akkoord te vinden voor de begroting 2024. Ook zaterdag werd de hele dag vergaderd, naar verluidt zonder veel vooruitgang te boeken.

De uitdaging is dan ook groot, gezien de precaire financiële toestand van het hoofdstedelijk gewest. Bij de start van de begrotingsoefening moest er een kleine 600 miljoen euro gevonden worden. Minister van Begroting Sven Gatz (Open VLD) houdt vast aan de terugkeer naar een begroting in evenwicht en de handhaving van een schuldplafond onder de 205 procent die het ratingbureau Standard & Poor eist om Brussel in staat te stellen zijn AA-rating met negatieve vooruitzichten te behouden.

Nadat Gatz tien dagen geleden de ministerraad vroegtijdig verliet omdat zijn eerste voorstel geen steun kreeg, legde hij een nieuwe nota neer, die opnieuw afgewezen werd omdat de gevraagde inspanningen onaanvaardbaar waren voor meerdere regeringsleden. Vooral het departement Mobiliteit - goed voor een vijfde van de begroting - zou zwaar getroffen worden.

Zaterdag zou de minister van Begroting een nieuwe versie van zijn nota op tafel gelegd hebben, die andermaal niet aanvaard werd. Hetzelfde lot was een tegenvoorstel van de groenen beschoren. Hier en daar valt wel te horen dat het te zoeken bedrag al iets gedaald is, zonder details over waar dat gevonden werd.

De ministers hebben hun agenda voor de hele zondag vrijgemaakt, maar het blijft afwachten of er schot in de zaak komt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni