Ben Hamou: 'Interne audit, en 651 huurtoelagen uitgekeerd'

© Bart Dewaele
| Nawal Ben Hamou, staatssecretaris belast met Huisvesting, lag donderdag onder vuur in de commissie-Huisvesting (archiefbeeld)

Brussel Huisvesting heeft vandaag "reeds 651 huurtoelagen uitbetaald", antwoordde staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou (PS) tijdens een actualiteitsdebat in de bevoegde commissie van het Brussels parlement. Het gaat over de huursubsidie waarop 12.300 huishoudens al sinds 1 januari wachten. Na de zomer moet de administratie bijgebeend zijn, zegt Ben Hamou, die ook liet weten dat de administratie een interne audit heeft uitgevoerd na de klachten van ontslagen klokkenluider Claude Archer.

De staatssecretaris kreeg donderdag vragen van nagenoeg alle fracties na haar antwoorden tijdens de laatste plenaire vergadering waaruit niet bleek hoeveel huurtoelagen er reeds effectief werden uitgekeerd. Van de 12.235 aanvragen voor een vernieuwde huurtoelage, die zijn ingediend vanaf oktober vorig jaar, waren er toen "reeds 2.622 verwerkt". Dat zijn er intussen 3.123, gaf Ben Hamou donderdag aan. Opvallend: 418 dossiers werden geweigerd.

Vier extra mensen

Het doel, zei de staatssecretaris, is dat de administratie maandelijks 2.000 dossiers behandelt. "Het bestuur geeft aan dat deze doelstelling kan worden verhoogd naarmate het systeem op kruissnelheid komt, zodat de situatie tegen het einde van de zomer opgelost zou zijn", aldus Ben Hamou. Momenteel zijn er vier mensen bij Brussel Huisvesting in opleiding die ook zullen meewerken aan het ingeven van de dossiers, voegde ze er nog aan toe.

De huurtoelage is intussen uitbetaald aan 651 huishoudens, zei Ben Hamou. Daarin zitten ook de ongeveer vierhonderd huishoudens die de oude, veel gecompliceerdere huurtoelage al ontvingen.

De staatssecretaris zei dat de opdracht voor de IT-ontwikkeling voor het project van de huurtoelage aan Deloitte werd toegewezen voor een bedrag van 738.000 euro, waarvan 433.212 euro reeds gefactureerd is. De bedoeling is om een zo geautomatiseerd mogelijke toekenningsprocedure te hebben. Ben Hamou zei dat de vertraging in de uitbetaling van de huurtoelagen te maken heeft met problemen met de Europese gegevensbeschermingsverordening. "We gaan ook zeer voorzichtig te werk opdat we later geen toelagen moeten terugvorderen", voegde ze eraan toe.

Interne audit

De oppositie was niet tevreden met het antwoord van de staatssecretaris. PVDA-parlementslid Françoise De Smedt verbaasde zich net als Zoë Genot (Ecolo) en Mathias Vanden Borre (N-VA) over het bedrag voor de externe consultant. "Ik had gehoopt dat met die 700.000 euro toch een semi-automatisch systeem zou kunnen worden opgezet, waardoor al die verificaties en encoderingen van de administratie die u aanhaalt als reden voor de trage procedure niet meer nodig zouden zijn. Dit is toch opvallend", zei De Smedt.

"Eind april zei u me, en ik citeer, dat 1.068 dossiers op het punt stonden uitbetaald te worden", zei Genot, verwijzend naar een van haar eerdere vragen over het dossier. "Nu blijken er maar 651 gezinnen uitbetaald. Ik sta daarvan te kijken, ik had gedacht dat het er nu 2.000 of 2.500 zouden geweest zijn."

"650 uitbetaalde dossiers, dat is slechts 5 procent van de rechthebbenden. Dit toont het dysfunctioneren aan van uw administratie", vond Mathias Vanden Borre, die zijn vraag voor een onderzoekscommissie herhaalde.

Ben Hamou liet weten dat de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel (GOB), waaronder Brussel Huisvesting ressorteert, in maart een interne audit heeft gehouden, na klachten door de ontslagen klokkenluider Claude Archer. De resultaten van die audit zijn nog niet bekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?