Betogingsverbod voor relschoppers goedgekeurd

SD
© BRUZZ
24/12/2022

De federale regering heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat een gerechtelijk betogingsverbod mogelijk maakt voor relschoppers. Brussels burgemeester Philippe Close dringt daar al langer op aan.

Vrijdag heeft de federale regering een wetsontwerp van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) goedgekeurd dat justitie toelaat om een gerechtelijk betogingsverbod op te leggen als iemand voor de rechter moet verschijnen voor rellen tijdens een betoging.

Het verbod kan enkel opgelegd worden voor een beperkt aantal misdrijven. Het gaat dan onder meer om vernieling, brandstichting of geweld tegen politie en journalisten tijdens een betoging.

Het verbod kan bovendien opgelegd worden voor maximaal drie jaar, of bij herhaling 6 jaar en geldt op het grondgebied van het hele land.

"De voorbije maanden, zeker na corona, zijn betogingen gekaapt geweest door relschoppers, daarmee maken die relschoppers het recht op betogen onmogelijk," aldus minister Van Quickenborne op een persconferentie.

In september gaf minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) burgemeesters al de mogelijkheid om dat soort amokmakers preventief een betogingsverbod op te leggen. "Maar met zo'n preventief verbod wordt het recht op betogen compleet gefnuikt," zegt Van Quickenborne.

"Vandaar dat we nu een oplossing op maat hebben bedacht waarbij we de rotte appels eruit zullen halen en op die manier het recht op betogen willen vrijwaren." Het preventieve verbod gold bovendien enkel op het grondgebied van die burgemeester.

Het verbod komt er specifiek op vraag van Brussels burgemeester Close. Na een op rellen uitgelopen betoging tegen de coronamaatregelen in januari vroeg die al om een betogingsverbod in te voeren voor relschoppers. Hij wilde dat relschoppers op dezelfde manier werden aangepakt als hooligans, die een stadionverbod riskeren.

Met het nieuwe betogingsverbod is daar nu gehoor aan gegeven. "Na een aantal incidenten die gelinkt waren aan de betogingen tegen de COVID-maatregelen, hadden PolBru en ikzelf gevraagd naar sancties tegen de relschoppers op die betogingen," aldus de burgemeester in een reactie. "Ik steun deze maatregel die de regering heeft genomen die zowel de vrijheid op betogen verzekerd als de openbare orde."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni