Beursplein niet gerenoveerd voor 2020

© BRUZZ

Het Beursplein, dat deel uitmaakt van de voetgangerszone, zal niet voor 2020 gerenoveerd zijn. Dat zegt aftredend Brussels schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Els Ampe (Open VLD), maandag op de voorstelling van haar politiek bilan. Over haar politieke toekomst wou ze nog niets kwijt.

Maandag wordt het nieuwe college van de stad Brussel geïnstalleerd en verdwijnt schepen Els Ampe naar de oppositie. Op haar laatste dag presenteerde ze een balans en een vooruitblik naar 2019 met projecten die al een vergunning hebben en niet meer gewijzigd kunnen worden.

De balans toont dat eind 2018 in totaal 71 procent van de voetgangerszone gerenoveerd is. Tegen eind 2019 moet dat 92 procent zijn. Met name het Agoraplein, het Beursplein en de Auguste Ortstraat zijn in 2019 nog niet aan de beurt.

"De vertragingen aan de voetgangerszone hebben te maken met juridische procedures, anders was ze eind 2017 af", aldus Ampe. "Op uitzondering van het Beursplein, dat wacht op de renovatie van het Beursgebouw."

Per fiets of te voet

Over de fietspaden: er zou 27,7 kilometer zijn bijgekomen- zonder de voetgangerszone mee te tellen. Wel was er eerder al discussie over. Ampe zei in mei 2018 immers al dat er 26 kilometer fietspad is bijgekomen, terwijl berekeningen van BRUZZ in de richting van 15 kilometer wezen. Een factcheck beoordeelde de uitspraak van Ampe als onwaar.

Naast fietspaden, werden er ook 25 nieuwe veilige schoolomgevingen gecreëerd, met uitgebreidere voetpaden of betere verlichting. Er werden ook 50 straten van gevel tot gevel heraangelegd en nog eens 28 voetpaden werden vernieuwd.

Verkiezingen 2019

Over haar eigen politieke toekomst liet Ampe nog niet in haar kaarten kijken. Dat ze opkomt in mei 2019 staat vast, maar of dat op de Vlaamse, Brusselse of federale lijst is, is nog niet bekend. "Ik hoop in elk geval op een blauwe golf", liet Ampe nog weten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?