Olivier Bastin

‘Bouwmeester afschaffen is extreemrechtse methode’

© tvbrussel
11/09/2014

Met haar beslissing om de bouwmeester te vervangen door een college, neigt de Vlaamse regering naar extreemrechts. Dat zegt ontslagnemend Brussels bouwmeester Olivier Bastin aan tvbrussel en BDW. Het dossier van het Schumanplein noemt de doorgaans omzichtige Bastin een mislukking.

Bastin neemt dit jaar afscheid van zijn functie met een overzichtstentoonstelling. In de marge van de persconferentie deed de immer voorzichtige Bastin enkele opmerkelijke uitspraken aan tvbrussel en BDW.

De afschaffing van de functie van bouwmeester in Vlaanderen is geen goede zaak, meent hij.

“Ik weet dat de N-VA zichzelf niet als extreemrechts beschouwt, maar beslissen om een intellectuele missie af te schaffen is toch een van de manieren waarop extreemrechts de zaken aanpakt. Voorlopig lijkt het er niet op dat zij de kritische positie van de bouwmeester tegenover de regering kunnen respecteren.”

Het Vlaamse plan om de bouwmeester te vervangen door een commissie met mensen uit de architectuurwereld, valt niet in goede aarde bij Bastin. “Natuurlijk is de bouwmeester geen dictator, hij moet steeds in dialoog gaan. Maar de eindverantwoordelijkheid moet bij iemand liggen, anders ligt ze bij niemand.”

'Schuman is een mislukking'
Bastin vindt het verder ook jammer dat er geen project komt om het Schumanplein autoluw te maken.

“Schuman is een mislukking. Het is ongelooflijk, na alle investeringen die er al gedaan zijn in het ondergrondse net. Ik begrijp dat er allerlei bezwaren waren, maar we moeten naar een andere beslissing gaan. Een symbolische publieke ruimte voor het hart van Europa is onontbeerlijk.”

Olivier Bastin praat met tv brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni