Schuman blijft autostrada, autoluw plein in prullenbak

Bettina Hubo, Steven Van Garsse
© Brussel Deze Week
10/09/2014

Het plan voor een prestigieus en autoluw Schumanplein gaat niet door. Xaveer De Geyter, winnaar van de architectuurwedstrijd, is van het ontwerp gehaald, vernam BDW. In de plaats komt een minimale heraanleg. De auto’s blijven.

D e Geyter won eind 2011 de internationale wedstrijd uitgeschreven door Beliris, het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Gewest en de federale overheid. Opdracht was om van de rotonde een mooi, autoluw plein te maken dat de symboolwaarde van Europa in Brussel zou versterken. De Geyter ontwierp een plein met een amfitheater in de vorm van een schelp, zonder doorgaand verkeer.

Hij tekende ook een variant met autoverkeer. Immers, een haalbaarheidsstudie in opdracht van het gewest had uitgewezen dat een autoluw Schumanplein maar mogelijk is als het autoverkeer via een tunnel onder de Kortenberglaan zou gaan.

Beliris diende vorige zomer de bouwaanvraag voor de tunnel in bij het gewest, maar wacht nog steeds op de beslissing. “Op politiek niveau wordt er nog altijd over gediscussieerd, met name over de kostprijs, die veel hoger is dan aanvankelijk ingeschat,” zo klinkt het bij Beliris. Volgens sommigen is de tunnel zelfs technisch onuitvoerbaar.

Exit De Geyter
De samenwerking met De Geyter is ondertussen gestopt. In juli bleek dat de architect en Beliris het, na lange onderhandelingen, niet eens werden over het honorarium.

Daarmee strandt ook de prestigieuze heraanleg. Beliris heeft een ingenieursbureau, Arcadis, in de arm genomen, maar dat is alleen belast met de heraanleg van de omgeving rond de ingangen van trein- en metrostation Schuman, het aangrenzende stukje Wetstraat en de Karel de Grotelaan. “Dat is dringend omdat de renovatie van het ondergrondse station eind 2015 afgerond zal zijn,” aldus de woordvoerster van Beliris.

Minimale opfrissing
Met het plein zelf gebeurt voorlopig niets. Ook de auto’s blijven lustig rondjes rijden. De gewestelijke administratie Mobiel Brussel plant wel een minimale ingreep, met onder meer een opfrissing van de wegmarkeringen.

Eind april riep hoogleraar Philippe Van Parijs nog op tot actie omdat het ‘karakterloze’ Schumanplan, na al die jaren, nog steeds geen ‘piazza’ is. Met de huidige plannen komt de piazza geen stap dichterbij.

Smet: 'Nog geen beslissing'
Minister voor Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) wijst erop dat het plein een bevoegdheid van het Gewest is. "Er is nog geen beslissing gevallen over de toekomst."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni