Brussel als volwaardig gewest: 'Sommigen timmeren aan hun eigen guillotine'

Luckas Vander Taelen
© BRUZZ
06/10/2021

| N-VA-voorzitter Bart De Wever: “De Vlaamse bevoegdheden naar het Gewest overdragen is zo ongeveer het domste wat je kan doen.”

Ooit vertelde hij dat hij zoveel van Brussel hield dat hij al heimwee had wanneer hij in het Noordstation stond te wachten op de trein naar Antwerpen. Vandaag heeft Bart De Wever het over de guillotine voor de Vlamingen in de Brusselse regering. Het monkellachje moet u erbij denken. Of u moet donderdag naar A La Carte op BRUZZ tv kijken. Hier alvast een voorsmaakje.

Wanneer een politicus met het gewicht van Bart De Wever aankomt in een televisiestudio voltrekt zich heel dikwijls hetzelfde ritueel: een paar minuten voor aankomst duikt de woordvoerder op om – zo lijkt het wel – de temperatuur te meten. Dan volgt de chauffeur met in zijn of haar kielzog de politicus in kwestie die liefst zo snel mogelijk in de make-upstoel zit. Die tien minuten gelaatsverzorging – soms met bijhorende massage – zijn dikwijls de enige tien minuten echte rust van de dag. Om dan over te gaan tot de orde van de dag: in dit geval een gesprek over de toekomst van Brussel binnen een onafhankelijk Vlaanderen. En daarmee samenhangend: de toekomst van de Vlaamse republiek. Want het Vlaams Belang verkondigde het al eerder: als de Vlaamse partijen in 2024 de meerderheid halen, dan vraagt het Vlaams Belang een stemming over een onafhankelijkheidsverklaring.

Volgens De Wever zal dat zonder hem zijn: “Ik heb altijd heel duidelijk gezegd dat het rechts-extremisme de ziekte van Vlaanderen en de Vlaamse Beweging is. Een beetje zoals het islamisme de ziekte is van de islam. Twee virussen die elkaar dan nog eens versterken. Het is jammer dat extreemrechts in heel Europa weer in opmars is. Maar dat zijn geen partijen waar ik mij verwant mee voel. En nog minder partijen waarmee ik revoluties wil plegen die mijn eigen gemeenschap in chaos zullen storten en die Brussel van Vlaanderen zullen losbreken.”

“Het Vlaams Belang is geen partij waarmee ik revoluties wil plegen die mijn eigen gemeenschap in chaos zullen storten en die Brussel van Vlaanderen zullen losbreken”

Bart De Wever, voorzitter N-VA

Komen we onmiddellijk bij die band tussen Vlaanderen en Brussel. Auteur Wouter Verschelden schrijft in zijn onlangs verschenen De doodgravers van België dat De Wever bereid zou zijn om de gemeenschappen – en dus de Vlaamse Gemeenschap uit Brussel terug te trekken en dat alle Vlaamse bevoegdheden zouden worden overgeheveld naar het Gewest. De Wever kan zich die uitspraak niet herinneren. Meer zelfs. “Dat lijkt mij ongeveer het domste dat je kan doen,” zegt hij nu. “Iedereen weet dat de gewestvorming een fait accompli is. Dat is onomkeerbaar.” Maar De Wever vindt diezelfde gewestvorming wel een vergissing in het Belgische federalisme. Het Brussels Gewest is een grote stad die ook zo zou moeten worden bestuurd. “Brussel is een grootstad net als Antwerpen. Daar heb je een krachtig stadsbestuur voor nodig. Dan volstaat het om dat met tien schepenen te doen en een krachtige bovenliggende regering, zoals de Vlaamse regering er toch eentje is. Men heeft Brussel geen diensten bewezen met die gewestvorming.

Bart De Wever, voorzitter N-VA

| Bart De Wever: "Men heeft Brussel geen diensten bewezen met die gewestvorming."

Vierde gewest

De Wever kijkt met enige jaloezie naar de manier waarop de Franstalige minderheid op federaal vlak er toch in slaagt om de agenda te bepalen. “Ze zijn met minder dan de Vlamingen, maar in de regering zijn ze even groot en aan de onderhandelingstafel staan ze even sterk. Theoretisch hebben de Vlamingen in Brussel diezelfde macht. Maar ze gebruiken ze niet. Ze gebruiken ze totaal niet.”

Door mee te stappen in het idee van een vierde gewest dreigen de Brusselse Vlamingen hun eigen ondergang te bewerkstelligen. Of om het met een flinke scheut van De Wevers cynisme te stellen: “Zijn ze nu echt de guillotine aan het timmeren waar ze zelf als eerste onder zullen verdwijnen?”

N-VA-persconferentie met Bart De Wever en Jan Jambon

| Bart De Wever (hier met Vlaams minister-president Jan Jambon tijdens de vorming van een Vlaamse regering in 2019): "Jje moet naar een model waar ieder eigenlijk het zijne kan doen en de connectie kan bewaard blijven met Vlaanderen, maar aan de andere kant ook met Wallonië. Daar heb ik geen enkele moeite mee.”

Blijft de vraag wat de plannen van de N-VA en De Wever zijn voor Brussel: het confederale model dat de N-VA uitwerkte op een congres in 2014? “Dat is geen gemakkelijk model, dat hoor je mij niet vertellen,” zegt De Wever, “want ik moet het zelf ook altijd nog eens helemaal uitzoeken en helemaal nalezen vooraleer ik een interview geef over Brussel. Ik geef dat grif toe. Het is ongelooflijk ingewikkeld, maar het is nu ook niet dat je met het bestuur van Brussel van vandaag een schoonheidsprijs zal winnen.”

De basis van het N-VA-model? “Je concentreert je op plaatsgebonden bevoegdheden, stedelijke bevoegdheden. Je fusioneert de gemeenten en liefst de gemeenten met het Gewest. Ook de politiezones worden gefuseerd. En je laat de gemeenschappen vol hun rol spelen. Dat is een ingewikkeld model. Ik geef dat grif toe, maar het is wel een model dat de ambities van iedereen kan verzoenen. Want ik kan er natuurlijk niet omheen dat de grote meerderheid van de bevolking in Brussel niet Nederlandstalig is. Dus je moet naar een model waar ieder eigenlijk het zijne kan doen en de connectie kan bewaard blijven met Vlaanderen, maar aan de andere kant ook met Wallonië. Daar heb ik geen enkele moeite mee.”

Een ander land

Ondertussen stelt men in Brussel met lede ogen vast dat steeds meer Vlamingen met de rug naar de hoofdstad staan. Er was zelfs één partijvoorzitter – Conner Rousseau van Vooruit – die openlijk toegaf dat hij nog niet over Brussel had nagedacht. Ook De Wever heeft dat interview gehoord. “Laat ons zeggen dat die mensen nog jong zijn en ook de stiel nog moeten leren. Je moet daar eerlijk in zijn. Ik zeg dat niet met veel plezier. Er is een soort vervreemding bezig, waarbij ook de Brusselse Vlamingen zich in toenemende mate als Vlaamse Brusselaars opstellen.”

“Degenen die hier politieke verantwoordelijkheid dragen, kijken vaak naar Vlaanderen als het is om geld binnen te trekken,” zegt De Wever. “Maar zo gauw ze hier in Brussel zijn, vermijden ze het woord Vlaanderen angstvallig. Dan zijn ze Brusselaar. Ja, als je Brusselaar wil worden en je droomt van een Brusselse identiteit, besef dan goed dat je de volgende dag een politieke dwerg bent.”

Een fragment van het interview met Bart De Wever in A La Carte.

Volgens De Wever spreken de Vlaams-Brusselse politici ook alsof ze in een ander land leven. De discussie over de stadstol is op dat vlak tekenend. “Een stadstol of rekeningrijden, daar kan je heel lang over discussiëren. Echt waar. Maar het idee om daar Vlaanderen mee te overvallen? Op die manier? Ja, dat voedt natuurlijk de perceptie waarbij mensen denken: dat is eigenlijk een ander land. En zelfs de Nederlandstaligen die daar wonen gedragen zich niet meer als landgenoten van de Vlamingen, maar als Brusselaars. Die vervreemding, die voel je in alle partijen. Dat zouden we moeten kunnen doorbreken.”

Bekijk het volledige gesprek met Bart De Wever in A LA CARTE, donderdag 7 oktober op BRUZZ tv en op BRUZZ.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Politiek , Bart De Wever , N-VA , onafhankelijkheid vlaanderen , Brusselse Vlamingen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni