Brussel goed voor bijna 1.400 postjes

© Christophe Licoppe - Photo News

De nieuwe burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) zet zaterdag het kadaster van Brusselse mandatarissen online. Tweehonderd structuren en bijna 1.400 postjes zijn jaarlijks goed voor minstens 1,2 miljoen euro aan zitpenningen, schrijven De Standaard en L'Echo.

De partijen van de meerderheid, PS en MR, hebben de grote brokken onder elkaar verdeeld. De vijf ziekenhuizen van de stad verdelen dan weer de meest lucratieve posten, tot 33.000 euro bruto per jaar.

De grootste verdieners zijn Pascale Peraïta (PS, 78.657 euro), Christophe Pourtois (MR, 76.459 euro) en Faouzia Hariche (PS, 71.175 euro).

Onvolledig
Close geeft wel toe dat het kadaster nog onvolledig is aangezien het historisch gegroeide en vertakte labyrint niet zo maar viel te ontwarren. Om het beeld van Brussel te herstellen, heeft burgemeester Philippe Close (PS) een actieplan dat zich ent op drie peilers: goed beheer, transparantie en expertise.

Zo zal elke vzw met een beheerscontract werken, waarbij de bestuurders zich regelmatig moeten verantwoorden tegenover het stadsbestuur. Daarnaast zal de mogelijkheid gecreëerd worden om onafhankelijke waarne­mers in het bestuur op te ne­men. Bovendien zal het kadaster volledige transparantie bieden.

"Binnen enkele maanden moeten mensen over Brussels spreken als het schoolvoorbeeld van een geslaagde Operatie Schone Handen", zo maakt de toekomstige burgemeester zich sterk.

 

Hoe transparant is het beleid?

De Brusselse overheden lappen de nochtans wettelijk verplichte openbaarheid van bestuur geregeld aan hun laars. De oppositie, het gerecht, noch de media lijken in staat om daar veel tegen in te brengen. 

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook