Brussel grijpt naast nieuw Europees cybersecuritycentrum

Het Europees Parlement in 2006 Het Europees Parlement in 2006
© PhotoNews
| Het Europees Parlement.
© PhotoNews
| Het Europees Parlement.

Boekarest mag vanaf 2021 het nieuwe Europese centrum voor cybersecurity verwelkomen. Brussel had ook zijn zinnen gezet op dat centrum, maar verloor de stemming onder EU diplomaten.

Het nieuwe Europese agentschap moet alle grote Europese spelers rondom cyberveiligheid samenbrengen. Op die manier hoopt de EU het versplinterde landschap van cyberveiligheidproducten en –diensten beter te kunnen coördineren. Het European Cybersecurity Competence Center (ECCC) krijgt alvast 2,8 miljard euro om zich te vestigen en 2 miljard euro voor zijn ontwikkeling, die worden gehaald bij de middelen van Horizon Europe en Digital Europe voor 2021-2028.

Brussel wilde graag dat het agentschap zich hier zou vestigen en was samen met nog 6 steden kandidaat. München, Warschau, Vilnius, Luxemburg en León vielen al eerder af. Maar in de tweede stemmingsronde verloor Brussel van Boekarest, schrijft Politico.

Brussels ministerpresident Rudi Vervoort reageerde al teleurgesteld tegenover Belga. "Dit was een mooie gelegenheid om meerdere aspecten van Brussel in de verf te zetten," aldus Vervoort. "Ons dossier werd goed geëvalueerd, ook de connectiviteit en beveiliging van ons toekomstige 5G-netwerk."

Volgens Politico speelde het in Boekarests voordeel dat de stad nog geen Europees agentschap huisvest. Het feit dat het centrum in Brussel in dezelfde stad als alle andere belangrijke Europese instellingen zou zitten, zagen veel andere landen ook niet zitten. Zij zouden bang geweest zijn dat hierdoor nationale bevoegdheden over veiligheidskwesties zouden worden uitgehold.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?