Brussel stelt zich kandidaat als zetel voor cyberveiligheidscentrum van EU

25 mei 2018: inhuldiging van codeerschool 19 in Ukkel. Deze school leidt jongeren van 18 tot en met 30 jaar gratis op in digitale beroepen 25 mei 2018: inhuldiging van codeerschool 19 in Ukkel. Deze school leidt jongeren van 18 tot en met 30 jaar gratis op in digitale beroepen
© PhotoNews
© PhotoNews

België heeft zijn kandidatuur ingediend voor het toekomstig cyberveiligheidscentrum van de Europese Unie. Het geplande centrum zou dan in Evere komen. Op 9 december stemmen de lidstaten van de Europese Unie welk land als locatie wordt uitgekozen. “Brussel beschikt over stevige troeven”, meent minister-president Rudi Vervoort (PS).

De Europese Unie (EU) wil een centrum oprichten waarin alle grote Europese spelers inzake cyberveiligheid samenkomen. Op die manier hoopt de EU het versplinterd landschap van cyberveiligheidproducten en –diensten beter te kunnen coördineren. Het European Cybersecurity Competence Center (ECCC) krijgt alvast 2,8 miljard euro om zich te vestigen en 2 miljard euro voor zijn ontwikkeling, die worden gehaald bij de middelen van Horizon Europe en Digital Europe voor 2021-2028.

Het Brussels Gewest werd vorige week als kandidaat-locatie uitgekozen voor België. Zowel de grote spelers van de cyberveiligheid in België als de Brusselse instellingen het Commissariaat voor Europa en de Internationale Organisaties (CEIO), hub.brussels, Visit.Brussels en Citydev staan volledig achter het voorstel. Andere Europese landen die zich kandidaat hebben gesteld om het centrum te huisvesten zijn Duitsland (München), Litouwen (Vilnius), Luxemburg, Roemenië (Boekarest) en Spanje (Leòn).

Tot 80 voltijdse werknemers

Voor minister-president Rudi Vervoort is het toekomstig cyberveiligheidscentrum een enorme kans voor het Brussels Gewest, en dan vooral qua tewerkstelling. “Het centrum gaat werken met een personeelsbestand van 30 tot 50 deskundigen, met groeiperspectieven tot 80 voltijdse werknemers tegen 2023-2024. En dan houd ik nog geen rekening met het gebruikelijke ondersteuningspersoneel in dit soort organisatie."

"Als dit centrum in Brussel het levenslicht ziet, kan dat een zeer gunstig effect hebben op het ecosysteem van ondernemingen die zijn betrokken bij de cyberveiligheid in ons Gewest , een zeer beloftevolle sector voor wat betreft activiteiten en jobcreatie”, stelt Minister-President Rudi Vervoort.

‘Brussel kan de vragen van de EU waarborgen’

Zowel Vervoort als staatssecretaris voor Europese en Internationale Instellingen en Buitenlandse Handel Pascal Smet (one.brussels) zien in Brussel een ernstige kandidaat. “Het is duidelijk dat de EU op zoek is naar een veilige omgeving om het centrum te huisvesten, zeker op het vlak van connectiviteit en 5G. Onze kandidatuur kan deze vragen waarborgen”, vindt Pascal Smet.

“Als we de gaststad worden voor deze nieuwe instelling zal dat het internationaal statuut van Brussel verder versterken als Hoofdstad van de Europese Unie waar vandaag al 38 EU-organisaties hun thuisbasis hebben”, aldus nog Rudi Vervoort en Pascal Smet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?