Berlaymontgebouw Europese Gemeenschap hoofdkantoor Europese Commissie Wetstraat luchtbeeld

| Het Berlaymontgebouw, het hoofdkantoor van de Europese Commissie in de Wetstraat.

Brussel zet beste beentje voor om hoofdstad van Europa te blijven

SD
© BRUZZ
23/12/2022

De Brusselse regering heeft vrijdag een strategische aanpak goedgekeurd "om haar positie als Europese hoofdstad te verstevigen", onder andere door het Luxemburgplein aan te pakken. Het gewest voelt namelijk de hete adem van Straatsburg en Luxemburg in de nek.

Het plan van minister-president Rudi Vervoort (PS) en staatssecretaris voor Europese en Internationale relaties Pascal Smet (one.brussels-Vooruit) werd opgemaakt na overleg met het federale niveau en de Europese instellingen.

Naast gekende projecten als de vernieuwing van het Schumanplein, het Jubelpark en het Europees Parlement staat ook de vernieuwing van het Luxemburgplein op de planning.

Daarnaast komt er een ontwerpstudie voor een voetgangers- en fietsersbrug boven de spoorlijn tussen het Europees Parlement en het Schumanplein en wil het Gewest onder meer zorgen voor een minder monofunctionele wijk.

Concurrentiestrijd

Brussel wil daarmee haar positie als Europese hoofdstad verstevigen en dat is geen overbodige luxe. Donderdagavond bleek namelijk dat Luxemburg en Straatsburg op de loer liggen en “een zeer actief, en soms vijandig zetelbeleid (beleid om grote vestigingen aan te trekken, red.) ten aanzien van België" voeren. Zo klonk het namelijk in een nota van de Federale Overheidsdienst Kanselarij van de Eerste Minister, die La Libre Belgique kon inkijken.

Luxemburg zou de zetels van de Commissie willen aantrekken en Straatsburg zou een steeds belangrijkere rol willen spelen voor het Europees Parlement. "Deze situatie is potentieel een bedreiging voor de toekomst van de internationale positie van onze hoofdstad", klonk het verder.

“Er is, inderdaad, een zeer grote concurrentiestrijd aan de gang tussen Luxemburg en vooral Straatsburg,” bevestigt Damiaan de Jonge, woordvoerder van staatssecretaris Pascal Smet. “Maar momenteel zijn de meeste Europese instellingen in Brussel gevestigd, los van het feit dat alle parlementariërs eenmaal per maand naar het parlement in Straatsburg moeten verhuizen.”

Brussel moet toch nattigheid voelen, want met de nieuwe aanpak wil de stad "alles op alles zetten om haar positie te verstevigen". Er staat namelijk veel op het spel: de Europese en internationale overheden in Brussel zijn goed voor zo’n 5 miljard euro per jaar en meer dan 120.000 jobs.

“Brussel heeft echt wel de betere kaarten in de handen, maar met de goede ligging alleen gaan we er niet meer komen," aldus De Jonge. "Brussel moet echt tonen dat het waard is: een plek waar mensen willen wonen en werken, en waar goed voor iedereen gezorgd wordt."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni